Путин назова четирима предатели от времето на Втората световна война


Руският президент Владимир Путин нарече предатели и палачи френския маршал Филип Петен, съветския военачалник Андрей Власов, лидера на украинските националисти Степан Бандера и норвежкия управляващ Видкун Кислинг. Това той написа в статия за Втората световна война, публикувана от американското издание The National Interest.

Руският лидер подчерта, че слугите и последователите на тези хора често ги превъзхождат по безчовечност.

Путин назова четирима предатели от времето на Втората световна война

„Те са отговорни за такива кървави събития като екзекуциите в Бабин Яр, клането във Волин, Хатин, изтребването на евреите в Латвия и Литва“, изброи Путин.

Според президента на Русия за престъпленията на нацистките колаборационисти не може да има давност.

„Мога да оценявам прославянето на нацистките колаборационисти само като предателство към паметта на нашите бащи и дядовци. Като предателство на идеалите, обединяващи народите в борбата срещу нацизма“, заяви Владимир Путин.

За намерението да напише статия за Втората световна война президентът на Русия съобщи в края на 2019 година. На 14 юни прессекретарят на президента Дмитрий Песков сподели, че статията е завършена и ще бъде публикувана без предварителен анонс. Статията носи заглавието «Истинските уроци от 75-годишнината от Втората световна война». В нея Путин разсъждава за предпоставките за войната, за действията на различните страни в началото на войната и за пакта Молотов-Рибентроп.

Петя Паликрушева

Коментари:

Зареждане ...