Парадът на Победата е мощен стратегически «отговор» на Запада


Решението на Русия да проведе традиционния военен парад на Червения площад, въпреки че пандемията на коронавирус в света все още не е напълно спряна, говори много, пише Синхуа. Това е начин Русия да демонстрира военната си сила, да припомни за миналата си слава и да вдъхнови руснаците, защитавайки статута си на страна — победителка във войната срещу фашизма, подчертава статията. Този парад означава много — не само за жителите на Русия, но и за целия свят, така че хората с нетърпение се подготвят и чакат събитието.

Парадът на Победата е мощен стратегически "отговор" на Запада

Руският президент Владимир Путин и министърът на отбраната Сергей Шойгу потвърдиха, че на 24 юни ще се проведе военният парад в Москва, посветен на 75-годишнината от победата във Великата Отечествена война — датата също не е избрана случайно, отбелязва Синхуа. През 1945 г., на 24 юни Червената армия на СССР проведе първия тържествен парад на победата на Червения площад в Москва.

„За Русия този парад е едно от най-важните събития“, подчертава статията.

Парадът на Победата е мощен стратегически "отговор" на Запада

Той позволява не само да се покаже военната модернизация и най-новите руски оръжия, но е и отлична възможност Русия да „демонстрира своите големи стремежи като крупна държава и национална сила“, пише Синхуа.

Дори през тази година, въпреки глобалната пандемия на коронавирус, Путин все пак реши да проведе военния парад на Червения площад през юни. Това „показва смелостта на Русия“ пред целия свят, се отбелязва в статията, позволява на Путин да демонстрира военната си мощ пред съперниците.

Това събитие символизира мощния стратегически „отговор“ на Запада: „През последните години някои западни държави се опитаха да изключат Русия от списъка на победителите във Втората световна война. На фона на нарастващите международни заплахи, Путин все пак реши да проведе Парада на победата и политическото му намерение е очевидно — това е предупреждение към Запада, че статутът на Русия като победителка във Втората световна война ще остане непроменен.»

Хората по целия свят с нетърпение очакват това събитие, завършва Синхуа.

Петя Паликрушева

Източник: http://www.xinhuanet.com/2020-06/10/c_1210654784.htm

Коментари:

Зареждане ...