Китай обяви долината Галван за своя територия

Китай заяви, че долината Галван, в която индийски и китайски войски влязоха в ръкопашен бой тази седмица, е част от неговата територия, предявявайки претенции към оспорвания район, предаде Асошиейтед прес, отбелязвайки, че азиатските гиганти продължават да използват военни и дипломатически канали за намаляване на напрежението.

Китай обяви долината Галван за своя територия
Сблъсъкът в долината Галван, част от оспорвания високопланински район Ладах, бяха най-смъртоносните между двете азиатски съседни страни за последните 45 години. Индия обвинява Китай за провокиране на битката чрез развиване на инфраструктура в района, което според Делхи нарушава споразумението за оспорваните райони.
Говорителят на китайското външно министерство Чжао Лицзян заяви в изявление, че «долината Галван е разположена от китайската страна на Линията на фактически контрол в западната част на индийско-китайската граница».

Той добави, че сблъсъкът в понеделник в този район се дължи на навлизането на индийски войски в района през май.
Военни от двете държави се биха с камъни, прътове и голи ръце в разредения въздух на 4270 м надморска височина, но не беше произведен нито един изстрел. Войниците носят огнестрелни оръжия, но предишно споразумение им забранява да ги използват. При сблъсъка загинаха 20 индийски войници, а Китай не съобщи официално броя на дадените жертви. Според индийски представители жертвите са загинали заради тежки травми и излагане на минусови температури.

Източник: Делхи, БТА

Коментари:

Зареждане ...