Китай: Европейският парламент сериозно изкривява фактите

Резолюцията на Европейския парламент, с която се призовава ЕС да сезира Международния съд, ако Китай приеме новия закон за националната сигурност в Хонконг, изкривява сериозно фактите и се равнява на открита намеса във вътрешните работи на Хонконг, заяви Ю Вънцзе, говорител на комисията по външни работи на китайския парламент, цитиран от Ройтерс.

Китай: Европейският парламент сериозно изкривява фактите
Китайският парламент разглежда от четвъртък проект на нов закон за националната сигурност в Хонконг. Резолюцията, приета с 565 гласа «за» при 34 «против» и 62 «въздържал се», няма обвързваща сила, но политическите сигнали, които изпращат, могат да повлияят на политиката, припомня Ройтерс.

Евродепутатите призоваха ЕС не само да сезира Международния съд, а и да обмисли дали да наложи икономически санкции на Китай.

Страните-членки на ЕС вече изразиха «сериозно безпокойство» от новия китайски закон, който според продемократични активисти, дипломати и някои бизнесмени ще изложи на риск полуавтономния статут на Хонконг и ролята му като глобален финансов център.

Източник: Пекин, БТА

Коментари:

Зареждане ...