Байдън: САЩ са крепост на световната демокрация, без нас Русия ще разцепи света

Президентът на САЩ Доналд Тръмп държи отдавнашните съюзници на Вашингтон на почтително разстояние, затова към такива «автократи», като Владимир Путин, той се отнася с възхищение, пише в статията си за  The New York Times бившият вицепрезидент на САЩ Джо Байдън.

Байдън: САЩ са крепост на световната демокрация, без нас Русия ще разцепи света

Според него, без Америка, която е крепост на световната демокрация, Москва ще предприема все по-агресивни стъпки и ще нарушава световния ред.

Байдън: САЩ са крепост на световната демокрация, без нас Русия ще разцепи света

Бойдън пише, че за 45 години работа в сферата на международните отношения той е разбрал една проста истина — способността на САЩ да водят света след себе си зависи не само от нейната мощ, но и от силата на нейния пример.

Според него, американската демокрация вярва в това, че всички мъже, жени и деца имат равни права на свобода  и достойнство.

Америка постоянно се опитва да живее в съответствие със своите ценности, в това се крие нейната велика сила, която в продължение на много поколения е привличала в САЩ мечтатели, с което е обогатила населението на страната.

«Другите страни в света следват нашия пример, защото те знаят, че Америка не просто защитава своите собствени интереси, но и се опитва да лансира стремежите на всички хора», твърди Байдън.

Именно това до неотдавна беше основата на външната политика, подчертава той.

Но сега в света се вижда възраждане на светоглед, чиято отличителна черта е клановостта.

Президентът Тръмп, според Байдън, държи на почтително разстояние отдавнашните съюзници на САЩ, например Германия, при това той изразява възхищението си от такива автократи, като Владимир Путин, който се опитва да отслаби демократичните институции.

Вместо да изгражда външната политика от гледна точка на свободата и демокрацията, които вдъхновяваха страните да се сплотят заедно, днешното управление разглежда международните отношения като съревнование «кой кого», когато успехът на САЩ трябва да се дължи на загубата на друг.

Според Байдън, демократичните ценности са заплашени от популисти, които подронват доверието към демократичните институции, както и тези световни лидери, които се опитват да се закрепят във властта, осъществявайки агресия спрямо гражданското общество и ограничавайки правата на обикновените граждани, пише Байдън

Днес светът не може да си позволи Америка да отстъпва пред лицето на нетърпимостта и антилиберализма, пише Байдън.

Възстановяването на американските ценности — толерантност, свобода на словото, свобода на СМИ, уважение към върховенството на закона — това трябва да се отстоява първо вътре в страната, уверен е авторът.

«Ако точно тези демократични принципи искаме да ги видим в света, то Америка следва първа да се превърне в образец на това», твърди Байдън.

«Без САЩ в ролята на крепост на световната демокрация, нелибералните държави, такива като Русия, ще предприемат все по-агресивни стъпки, за да нарушат международния ред, да сплашват своите съседи и да разделят света», уверен е бившят вицепрезидент на САЩ.
Петя Паликрушева

Коментари:

Зареждане ...