Виктория Нюланд пръска отрова: «Путин трябва да бъде притиснат до стената»


Нюланд, която стана известна с участието си в държавния преврат в Украйна през 2013-2014 г., смята, че успехът на Русия зад граница се дължи на това, че Вашингтон позволява на Москва да „нарушава договорите за контрол над въоръженията, международното право, суверенитета на своите съседи и честните избори в САЩ и Европа.»

(Редакцията НЕ споделя така изразеното мнение на Нюланд, само информира читателите си за дъното на политическата мисъл в САЩ, бел.ред.)

Превод от Foreign Affairs: 

Виктория Нюланд пръска отрова: "Путин трябва да бъде притиснат до стената"

Как трябва да се държи уверената в себе си Америка с Русия

Автор: Виктория Нюланд

Малко са страните в света, които причиняват толкова мощен фатализъм като Русия сред американските политически лидери и анализатори. За някои тази страна изглежда непоправимо пропаднала, реагираща само на сурови наказания и сдържане.

Други виждат нея заблудила се и засилваща се в последно време велика държава, която заслужава да се примирим с нея и да се съгласим на компромис.

Но като цяло, ако вземем предвид руско-американските отношения, то надделява някаква обреченост и американците вече не вярват в способността си да променят хода на играта.

Зад граница Путин играе добре своите слаби карти, защото САЩ и неговите съюзници му позволяват това, позволяват на Русия да нарушава споразуменията за контрола над въоръженията, международното право, суверенитета на съседите и неприкосновеността на изборите в САЩ и Европа.

Вашингтон и неговите съюзници забравиха държавния подход, който им позволи да победят в студената война, което им донесе полза дълги години след това.

Подобна стратегия изискваше последователно и непрекъснато американско лидерство на президентско ниво, единство с демократичните съюзници и партньори и колективна решителност за възпиране и ликвидиране на опасните действия на Кремъл.

Който спечели президентските избори тази есен, ще трябва да се опита да възстанови отношенията с Путин. На първо място обаче е необходимо да се създаде единна и сплотена система за защита на интересите на сигурността на Съединените щати и техните съюзници, когато Москва хвърля предизвикателство.

Действайки от позиция на силата, Вашингтон и неговите съюзници ще могат да предложат сътрудничество на Москва, когато е възможно. Те трябва също да се противопоставят на опитите на Путин да откъсне руското население от външния свят и директно да разговарят с руския народ за ползите от сътрудничеството и цената, която той ще плати за упоритото отхвърляне на либерализма от Путин.

Такъв подход ще увеличи разходите за агресивното поведение на Путин, ще защити демокрацията и дори може да застави руския народ да се откаже от неверието си в по-доброто бъдеще.

Путин винаги е разбирал, че поясът на все по-демократичните и проспериращи държави около Русия директно ще предизвиква неговия лидерски модел и може отново да зарази руския народ с бацила на демократичните стремежи.

Той формира сред руснаците идеята, че руските интериси са под заплаха, а самата Русия е обкръжена от външни врагове.

Дълго време подобна тактика даваше резултати. Руските действия в Украйна и Сирия бяха диво популярни в страната и отклониха вниманието от вътрешните проблеми. След като постигна такъв успех, Путин поиска повече и неговите геополитически стремежи нарастваха. Той смята, че демокрациите са слаби и че Русия е в състояние да подкопае политическите им системи и сплотеността на обществото отвътре.

САЩ и техните съюзници в много отношения бяха толерантни към путинската наглост и самоувереност.

През последните 12 години Путин и неговите поддръжници платиха доста малка цена за действията си.

Русия подкрепя деспотите в Либия, Сирия и Венецуела. Използва кибер оръжие срещу чуждестранни банки, енергийни системи и правителства. Тя се намесва в демократичните избори в други страни. Тя убива враговете си в земята на Европа. Заграби Крим…

Възстановявайки собствените си сили, САЩ ще имат повече възможности да поставят Русия на масата за преговори. Изглежда Путин е научил един важен урок от студената война, че президентът Роналд Рейгън фалира Съветския съюз с ядрената надпревара във въоръженията.

Не по-малко опасни са действията на Русия да използва Интернет за агресивните си цели. Американският президент трябва да оглави кампанията за защита на демократичните общества от опитите на Русия да се намесят в свободните избори, от разпространението на дезинформация, подстрекаването на социални противоречия и провеждането на политически кампании за влияние.

Демокрациите по света трябва да обединят своите ресурси и да си сътрудничат по-ефективно с IT компаниите и учените, ограничавайки злонамерените дейности на Русия в реално време, а не месеци и години по-късно…

В съветската епоха САЩ преодоляха цензурата на Кремъл, разпространявайки своите съобщения чрез радиостанциите „Гласът на Америка“ и „Радио Свободна Европа“, чрез списанието „Америка“ и чрез редовните контакти с дисиденти. Въпреки най-добрите усилия на Путин, днешна Русия е по-достъпна от Съветския съюз…

Предстоящите президентски избори дават добър шанс на САЩ да преминат от отбрана към нападение, да възстановят силата и увереността на демократичния свят и да запушат дупките в сигурността си след години на пасивност и разцепление.

Когато САЩ проявят такава решимост, те ще могат да се възползват от обновлението си у дома и от застоя в Русия, за да й протегнат отново ръка. Путин може и да не поиска да я поеме.

Но руският народ трябва да знае, че Вашингтон и западните съюзници му предлагат избор.

Путин трябва да бъде притиснат в ъгъла.

Автор: Виктория Нюланд

Виктория Нюланд е старши съветник на Олбрайт Стоунбридж Груп (Albright Stonebridge Group) и старши сътрудник в института Брукингс. От 1984 до 2017 г. работи в Държавния департамент на САЩ. От 2005 г. до 2008 г. е американският представител в НАТО, а от 2013 до 2017 г. заема поста помощник държавен секретар по европейските и евразийските въпроси.

Петя Паликрушева, превод и редакция със съкращения.
Източник: https://www.foreignaffairs.com/articles/russian-federation/2020-06-09/pinning-down-putin

(Редакцията НЕ споделя така изразеното мнение на Нюланд, само информира читателите си за дъното на политическата мисъл в САЩ, бел.ред.)

Коментари:

Зареждане ...