Секретният план на Линкълн за депортацията на чернокожите роби от САЩ

Авторът на статията за Линкълн има две новини. Първата е, че Линкълн бил хомосексуалист, от крипто малцинството, което сега е защитено. И втората: той не искал да освободи афроамериканците, а да ги депортира в Латинска Америка.

Превод от ABC (Испания):

Секретният план на Ейбрахам Линкълн за депортацията на чернокожите роби от САЩ

Секретният план на Линкълн за депортацията на чернокожите роби от САЩ

Ейбрахам Линкълн е една от онези исторически фигури, за които всъщност се знае много малко, с изключение на някои отделни моменти.

Вярно ли е, че той е бил латентен хомосексуалист?

Наистина ли е разработвал расистки план за депортиране на чернокожите роби от Съединените щати?

Благодарение на по-подробни биографични данни, публикувани през последните десетилетия, човекът в цилиндъра започна да приема по-отчетливи очертания.

„Предан на президента войник …пътува и спи с него»

„Предан на президента войник …пътува с него и когато съпругата не е у дома си, спи с него!» — така пише в личния си дневник съпругата на един от съветниците на Линкълн през 1862 година.

Така счита историкът от XIX век подполковник Томас Чемберлейн (Thomas Chamberlain) — когато съпругата Мери Тод отсъствала, Линкълн прекарвал нощта с капитан от ротата «К» и с личния си охранител Дейвид Дериксън (David Derickson).

През целия си живот Линкълн е бил преследван от слуховете за неговата хомосексуалност. И това било в момент, когато подобно сексуално поведение било подложено в американското общество, меко казано, на сериозна критика.

Приписват му 11 различни любовници. Най-близък обаче бил с търговеца на име Джошуа Спийд, с когото Линкълн живеел в една и съща къща и според различни историци е бил в отношения с него около четири години….

Планът за депортацията на чернокожите роби от САЩ

Слабият и висок президент, висок 1,9 метра, се превърна в един от основните символи на Републиканската партия и изигра ключова роля за премахването на робството в Съединените американски щати.

Но това не означава, че неговата политическа позиция днес не би се считала за расистка.

«За благото на расата вие трябва да пожертвате днешното си благосъстояние, за да станете толкова велики, колкото белите», заявил президентът през 1862 г. пред тълпа чернокожи.

Така той се опитал да ги убеди да напуснат САЩ и да се установят извън страната.

„Специално препоръчвам да отидете в Централна Америка поради приликите между климата на този регион и климата на вашата родна страна“, казва в своя реч Абрахам Линкълн.

Президентът отстоявал идеята за преселване на американските чернокожи зад граница, тъй като смятал, че те не могат да съжителстват мирно с бялото общество.

Онези чернокожи, които настоявали да останат, действали според президента „егоистично“.

Историците Филип Магнес и Себастиан Пейдж показаха през 2011 г. няколко непубликувани документа от Британския национален архив, в които се посочва, че планът все още се е преразглеждал няколко седмици след подписването на «Прокламацията за освобождаването на робите».

Планът разглеждал емиграцията на американските роби в няколко британски колонии, в Хондурас, както и в Гвинея и холандската колония Суринам. Цялата депортация трябвало да се проведе под надзора на американското правителство и с разрешението на британците. Според историците планът бил прекъснат не поради промяна в идеологическите убеждения на Линкълн, за което намеква легендата, а заради гражданската война и убийството на Линкълн през 1865 година.

Петя Паликрушева

Източник: https://www.abc.es/historia/abci-plan-secreto-abraham-lincoln-para-enviar-esclavos-negros-fuera-eeuu-202006130124_noticia.html#vca=mod-lo-mas-p1&vmc=leido&vso=historia&vli=portadilla.historia&vtm_loMas=si&ref=https:%2F%2Finosmi.ru%2Fpolitic%2F20200618%2F247625332.html

Секретният план на Линкълн за депортацията на чернокожите роби от САЩ

Коментари:

Зареждане ...