Путин в The National Interest: Ролята на СССР за разгрома на нацистка Германия е решаваща

Създадената след Втората световна война система за предотвратяване на големи конфликти трябва да бъде съхранена и усъвършенствана. За това настоява руският президент Владимир Путин в статия за американското списание за геополитика The National Interest, като превод на статията на руски език е публикуван на сайта на Кремъл.

Путин в The National Interest: Ролята на СССР за разгрома на нацистка Германия е решаваща

В статията, озаглавена «Истинските уроци от 75-ата годишнина от Втората световна война» (на руски е заглавието е «75 години от Великата Победа: обща отговорност пред историята и бъдещето») Путин подчертава, че победителите носят особена отговорност за съхраняването на мира. Той изразява надежда, че скоро ще се срещнат лидерите на «ядрената петорка» (Русия, САЩ, Китай, Франция и Великобритания). Според него това ще помогне за намирането на отговори на съвременните предизвикателства и заплахи.

Руският държавен глава изтъква водещата роля на СССР в разгрома на нацистка Германия, като той бил дал три четвърти от военния принос за разгрома на нацизма, и подчертава, че историческият ревизионизъм на Запад е опасен.

«Русия винаги ще бъде благодарна за помощта на своите съюзници в снабдяването на Червената армия по време на войната. Днес обаче редица партньори на Русия нямат готовност за съвместна работа с цел установяване на истината за Втората световна война», коментира той.

Той изтъква, че престъпните действия на помагачите на нацистите нямат оправдание и разкритикува «героизирането им» в някои страни като «предателство спрямо паметта на бащите и дедите ни».

Путин остро критикува резолюцията на Европейския парламент от септември миналата година, в която отговорността за избухването на войната се стоварва върху съветско-германския договор за разделяне на Полша. Путин определя пакта «Молотов-Рибентроп» като неизбежен и припомня Мюнхенското споразумение от 1938 г. за разделянето на Чехословакия, подписан от Германия, Франция, Великобритания и Италия.

От своя страна редакцията на американското издание отбелязва по отношение на статията на Путин:

«Руският президент предлага комплексна оценка за Втората световна война, като посочва, че днес европейските политици — и особено полските лидери, се стремят да «заметат под килима» факта на Мюнхенското споразумение.»

Това съобщи News.bg.

Коментари:

Зареждане ...