Истинският сюрприз не е, че САЩ изтеглят войската от Германия, а че те все още са там — 75 г. след края на II св.в.

Доналд Тръмп обяви изтеглянето на американските войски от Германия. Но защо те все още са там — 75 години след края на Втората световна война? Това не е ли като изтеглянето на войските от Сирия миналата година, когато американците се върнаха като бумеранг, за да защитят цинично сирийските нефтени находища?

Превод от The American Conservative: 

Истинският сюрприз не е, че САЩ изтеглят войската от Германия, а че те все още са там - 75 г. след края на II св.в.

Току-що бе нанесен сериозен удар върху международната сигурност. Президентът Доналд Тръмп обяви изтеглянето на американските войски от … Германия. Да, Германия. Но защо американските войски все още са в Германия? Защото, виждате ли, ние трябвало да воюваме там, за да не воюваме тук.

Истинският сюрприз не е, че изтегляме войските си от Германия, а че те все още са там — 75 години след края на Втората световна война.

Това е подобно на „изтеглянето на войските“ на Тръмп от Сирия миналата година, когато американските войски си тръгнаха, но се върнаха с циничната мисия за защита на сирийските нефтени находища.

Критиците го обвиняват, че той действа по заповед на Путин…

Но кой всъщност подкопава сдържането? Кой наистина не е сериозен в защитата срещу зловещия руски империализъм?

Може би това са Съединените щати, които влизат в дългове, за да издържат десетки хиляди войници на европейския континент?

Доналд Тръмп ли е, който увеличи военното присъствие на САЩ в Полша и изпрати допълнителен контингент от 20 000 войници в Европа за провеждането на „антируски“ военни учения?

Или това е Германия, която намали въоръжените си сили след Студената война, за да финансира щедрата си социална държава и да балансира бюджетите си?

Кризата на отсъствието на увереност се проявява не в неголямото намаляване на американската империя, а във факта, че империята все още съществува, дори и след като тя престана да бъде източник на положително влияние.

Фактът, че САЩ продължават да изпращат войници в най-мощната държава в Европа и да изгражда бази там, е просто абсурден.

Фактът, че повече от десет години след разпадането на Ирак, те все още се опитват да поправят ситуацията в Близкия изток, е идиотизъм.

Фактът, че САЩ продължават да защитават Южна Корея, поредната богата и мощна държава, е контрапродуктивен и изпълнен със сериозни рискове.

Работата не е в това, че американците не искат да връщат войската у дома си — точно това предложи предизборната програма, която помогна на Тръмп да спечели изборите.

Факт е, че на Вашингтон му липсва смелостта да промени курса си.

Трябва да спрем да се представяме за спасител на целия свят.

Но вместо това истаблишмънтът беше развълнуван, тъй като Тръмп призна, че Третият райх вече не е заплаха.

Смили се, Господи, над участниците в този цирк

Петя Паликрушева, превод и редакция

Източник: https://www.theamericanconservative.com/articles/america-too-weak-to-rein-in-its-own-empire/

Коментари:

Зареждане ...