Борисов: «Никога не сме казвали «Корона, чао», призовавам към дисциплина!

Когато отхлабихме първи мерките, знаехме прекрасно какво ще се случи. От сутринта проведохме заседание с Щаба (НОЩ – б.р.), винаги съм се водил, когато съм вземал крайните решения, от това, че вирусът е по-слаб, че болниците са с по-голям капацитет, че сме подготвени технически и, не на последно място, с медикаменти, които към днешна дата дават някакви резултати. Това заяви на брифинг в Министерски съвет днес премиерът Бойко Борисов.

Борисов: "Никога не сме казвали "Корона, чао", призовавам към дисциплина!

Ваксини и лекарства за коронавирус няма, подчерта още той и допълни:

„Милиарди са заделени от страна на ЕС за производство на над 400 млн. ваксини в момента, в който се появи такава, за всеки, който желае гражданин на ЕС да бъде ваксиниран, за всеки“. 

«Лечебните заведения разполагат с всички медикаменти, които се използват в западните страни и в Китай за лечение на пациенти с коронавирус», заяви директорът на Александровска болница проф. Костадин Ангелов. 

Той уточни, че болниците разполагат с достатъчни количества антимикробни препарати — азитромицин и всички останали антибиотици

«Разполагаме с достатъчни количества антиретровирусна терапия. Това са медикаменти, които се използват за лечение на ХИВ инфекция. Разполагаме с достатъчни количества дексаметазон и тамифлу», уточни проф. Ангелов и добави, че лечебните заведения разполагат и с достатъчно количество лични предпазни средства за персонала в тях.

Проф. Костадин Ангелов

Борисов призова още всички да спазват препоръките, наречени трите Д – дистанция, дезинфекция и дисциплина:

„Никога не сме казвали, че коронавирусът си е отишъл, не сме казвали „Корона чао“, както казват някои, никога не сме ви подвели, че пандемията е свършила, но към днешна дата не считам, че по-никакъв начин не трябва да се паникьосваме от това, че са се вдигнали бройките на заразените, защото многократно повече се е увеличил броят на оздравелите, на хората с антитела, по-леко минава вирусът, имаме цялата подготовка – облекла, маски, лекарства, за хората на първа линия“, изтъкна премиерът и посочи, че „над 20 млн. повече заплащаме на медицинския персонал“.

„Не бих призовал към по-строги мерки, точно обратното – по-дисциплинирани мерки – сервитьорът с маска, дистанцията в заведенията, където има повече събирания на хора, ако може да не се провеждат или да се направят по-разширено“, коментира премиерът.

Бойко Борисов коментира и думите на министър-председателя на Северен Рейн-Вестфалия Армиян Лашет, който заяви, че румънци и българи са виновни за огнище на Covid-19 в германската провинция.

„Веднага реагирахме и днес бяха поднесени извинения и че не е хубаво да си прехвърляме кой на кого може да е занесъл вирус. Защото, ако не са били тези български сезонни работници, няма да ядат германците вурстчета. В същото време, когато си дойдоха в България, те ни донесоха“, каза Борисов.

Здравният министър Кирил Ананиев коментира, че разпространението на вируса засега е клъстърно, като даде пример с Кюстендил, където завърнали се от работа в чужбина двама братя са станали причина да се заразят 34 жители на ромския квартал «Изток».

Кирил Ананиев

Министърът посочи, че летният сезон ще даде възможност на болниците да съхранят капацитет и да се подготвят за евентуална втора вълна на разпространението на болестта.

Той добави, че броят на болните в момента е 289 на фона на над 3000 вирусоносители, а болестта не се разпространява дифузно, което дава основание постепенно мерките да бъдат разхлабвани.

Коментари:

Зареждане ...