Тръмп се присмива и саботира НАТО, Путин ликува

Изглежда, че Тръмп се обиди, че Ангела Меркел отказа да замине за САЩ за срещата на G7 и в обичайния си стил реши да отмъсти на Германия, предполага DN. Без да се консултира с никого, той реши да изтегли оттам американския контингент на НАТО, върху който според шведския вестник е изградена цялата отбранителна система на Алианса.

Превод от Dagens Nyheter (Швеция):

Тръмп се присмива и саботира НАТО, Путин ликува

Президентът Тръмп се присмя на НАТО като остаряла организация. Но от присмех той премина към изтеглянето на американски войници от Германия — т.е. към чист саботаж.

Не, Ангела Меркел не успя да отиде на срещата на Г-7 в САЩ — всичко това заради пандемията. Носеха се слухове, че тя също не е искала да даде възможност на Тръмп да придобие отлични кадри в навечерието на есенната му предизборна кампания. Но утайката остана — и президентът Тръмп изстреля залп от оръдията на възмездието си.

От тази гледна точка намерението на президентската администрация да намали американския контингент в Германия от 35 на 25 хиляди души изобщо не е изненадващо.

Няма нищо изненадващо във факта, че решението изглежда е взето без никакви консултации с Берлин, Пентагона или републиканските конгресмени.

Без съмнение тук има някаква логика. Тръмп иска да изтегли войските от Афганистан и Ирак, което, според него, ще му е от полза по време на предизборната кампания. Освен това той много пъти атакува Германия и други членове на НАТО за недостатъчните разходи за отбрана.

Това трябва да обясни заминаването на американците.

Той съвсем не е единствения американски президент, който изразява недоволство по този въпрос.

Барак Обама се оплака горчиво, че европейците в НАТО „пътуват без билет».

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг отдавна тръби, че са важни действията, а не думите на САЩ. Американците прекъснаха изтеглянето на войските си от Европа, включително при Тръмп, снабдяваха Европа с ресурси. В балтийските държави и Полша Алиансът разполага с контингенти, за да караули Русия.

Но ако 10 хиляди военни наистина напуснат Европа, това, напротив, ще се превърне в зловещ сигнал.

От една страна, има причина да се съмняваме, че американците се грижат за сигурността на Европа. От друга страна, без значение какво си представя Тръмп, основната задача на американските сили е не да защитават Германия, а интересите на САЩ.

Разбира се, американските бази могат да бъдат преместени например в Полша, чието национално-консервативно правителство ще се радва да оборудва «Форт Тръмп». Но това би нарушило дългогодишното обещание на НАТО към Русия.

Владимир Путин определено е възхитен от подобен подарък като заминаването на американците от Германия.

Но що се отнася до трансатлантическте връзки в западния свят, това е знак, че САЩ вече не се вълнуват от съдбата на Европа.

Петя Паликрушева

Източник: https://www.dn.se/ledare/trumps-tyska-retratt-satter-europa-och-amerika-sist/

Тръмп се присмива и саботира НАТО, Путин ликува

Коментари:

Зареждане ...