The Times: Путин и Си се движат напред, докато Тръмп връща US военните у дома

Авторът нарича решението на американския президент да изтегли девет и половина хиляди американски войници от Германия неочаквано. Тази стъпка хвърля сянка на съмнение върху единството на Северноатлантическия алианс и „дава смелост на неговите противници“, под тях западната преса разбира главно Русия и Китай.

Превод от The Times:

The Times: Путин и Си се движат напред, докато Тръмп връща US военните у дома

Хайнрих Браус, германски генерал в оставка и бивш заместник-секретар на НАТО, нарече решението на Тръмп «изключително вреден» ход и «подарък за Путин», решение, което «ще засили подозренията, че Европа повече не бива да се надява на безусловната подкрепа на Америка по въпросите на европейската сигурност.»

Според Браус, ако Тръмп реализира плана си, той по същество „ще се застреля в крака“.

Браус добави:

„Наистина се надявам Пентагонът и разумните хора в администрацията да не подкрепят това.“

Генералът, очевидно, се позовава на колективното писмо, написано от 22 републикански конгресмени в комисията по въоръжените сили към Палатата на представителите, в което те призоваха президента да преразгледа това решение.

Клайн-Брокхоф, вицепрезидент на Германския фонд Маршал отбеляза, че изтеглянето на войските от Европа би могло да «даде смелост на Кремъл» и че той не разбира как Америка се отнася към Русия.

„НАТО винаги ще придава по-голямо значение на Русия, отколкото на Китай, заради географското й местоположение“, каза Стив Цанг, директор на Института по китаистика в Лондонското училище за източни и африкански изследвания.

„Но Китай вече се превръща в стратегически конкурент.“

От негова гледна точка обаче — което противоречи на вижданията на американските военни стратези — в този случай не можем да говорим за военен конфликт, а за битка на ценности.

«Си се възхищава на политиката на Пути. Той би искал да прави точно това, което Путин вече направи».

Петя Паликрушева

Източник: https://www.thetimes.co.uk/article/putin-and-xi-on-the-march-as-trump-brings-troops-home-jqw5s2q0h

Коментари:

Зареждане ...