«Росатом», Framatome SAS (Франция) и GE Steam Power ще си сътрудничат за АЕЦ «Белене»

Три корпорации си сътрудничат в процедурата за избор на стратегически инвеститор за АЕЦ «Белене». За това е подписан меморандум между руската държавна корпорация «Росатом», Framatome SAS (Франция) и GE Steam Power.

"Росатом", Framatome SAS (Франция) и GE Steam Power ще си сътрудничат за АЕЦ "Белене"

«Росатом», «Дженерал електрик» и «Фраатом» искат да строят втората ни атомна централа, докладва и министърът на енергетиката Теменужка Петкова пред депутатите. Тя очаква оспорвана битка за АЕЦ «Белене».

Петкова отчете ролята на премиера за успеха и за тази новина. Неговата репутация и международен авторитет подпомогнали този процес на интерес от тези три световни гиганта в атомната енергетика, по думите й. Това е добра новина за България, категорична е министър Петкова. Обединяването на компании в консорциум за нея е добра новина и за развитието на енергетиката ни.

Възможността за реализация на проекта става все по-осезаема, доволна е министър Петкова. Заявеното желание за участие в строителството на централата тя тълкува като доверие от страна на компаниите. Те вярват в България, вярват в българското правителство, в българския парламент, отчете Теменужка Петкова. Тя припомни, че пет компании са били в кратката листа.

Постигнатото споразумение: при условие че руската държавна корпорация «Росатом» бъде избрана за стратегически инвеститор в проекта въз основа на резултатите от конкурса, General Electric ще се счита за партньор с турбогенераторната инсталация, базирана на технологията Arabelle и оборудването на машинна зала, а Framatome SAS — за партньор с оборудването за Автоматизираните системи за управление на технологичните процеси (АСУ ТП) за българската атомна електроцентрала.

В съответствие със споразуменията, компаниите ще обединят усилията си за участие в процедурата за избор на стратегически инвеститор за изграждането на АЕЦ «Белене».

Меморандумите са били подписани от Кирил Комаров, първи заместник генерален директор и директор на Блока за развитие и международен бизнес на «Росатом», Фредерик Лельовр, старши изпълнителен вицепрезидент по регионалните продажби на Framatome SAS и Микаел Керуле, президент на General Electric Steam Power.

«Росатом», Framatome SAS и General Electric влязоха в краткия списък от пет кандидата за осъществяването на проекта АЕЦ «Белене», заедно с Китайската национална ядрена корпорация (China National Nuclear Corporation — CNNC) и Корейската хидро-ядрена корпорация (Korea Hydro & Nuclear Power Corporation — KHNP). Това съобщи News.bg.

Коментари:

Зареждане ...