Преди 20 години краят на съветския «Мир» стана началото на Международната космическа станция


Преди 20 години, на 16 юни 2000 г. орбиталната станция „Мир“ стана необитаема, пише RND. И година по-късно тя бе изведена от орбита и потопена в Тихия океан. Създаването на първия аванпост на човечеството извън Земята беше крайъгълен камък в историята на изследването на космическото пространство, както и символ на сътрудничество в ерата на Студената война, посочва германското издание.

Преди 20 години краят на съветския "Мир" стана началото на Международната космическа станция

Точно преди около 20 години, на 16 юни 2000 г., руският космонавт Сергей Зальотин беше последният, който напусна орбиталната станция „Мир“, пише RND. Той и колегата му Александър Калери бяха участници в операцията за спасяването на аванпоста на човечеството в космоса, който по това време претърпя голям брой разрушения. Те щяха да го превърнат в своеобразен хотел за тези, които искаха да излязат извън Земята, но нямаше достатъчно финансиране, припомня изданието.

Преди 20 години краят на съветския "Мир" стана началото на Международната космическа станция

В резултат на това на 23 март 2021 г. според решението на Москва се случи това, което  трябваше да се случи: «Мир» бе изведен от орбита и потопен в Тихия океан. По време на работа станцията успя да направи 86 300 оборота около Земята. В нея са били 100 космонавти.

Създаването на «Мир» през 1986 г. беше крайъгълен камък в историята на космонавтиката. Това не беше просто технологично постижение, каза ръководителят на Европейската космическа агенция Ян Вернер:

„Мир» значително увеличи геополитическите мащаби на космическите проучвания.“

Станцията трябваше да докаже превъзходството на Съветския съюз в тази област, продължава изданието. Проектът за създаването беше отговорът на Кремъл на «обидната загуба» в надпреварата за Луната.

„Денят, в който станцията, която стана моят дом за шест месеца, изгоря в атмосферата, беше тъжен момент“, спомня си германският астронавт Томас Райтер.

Да не забравяме, че първоначално е било планирано „Мир“ да остане в космоса само шест години, припомня той. Но «Мир» останал 15 години в орбита, поради което в края на живота си той не бил в най-доброто си състояние. През този период в «Мир» станали 1500 повреди.

Но краят на «Мир» се превърнал в началото на Международната космическа станция. И опитът, натрупан в съветската станция, много помогнал при осъществяването на съвместния международен проект, подчертава Райтер.

Той се надява, че Русия, САЩ, Европа, а и вероятно Китай ще продължат да си сътрудничат в космическите проучвания.

Петя Паликрушева

Източник: https://www.rnd.de/wissen/vor-20-jahren-die-letzten-kosmonauten-verlassen-die-mir-VZDK6NPHBMGIEC2QOLX5AS2QOQ.html

Коментари:

Зареждане ...