Отчаяни действия: САЩ със сила блокираха «Северен поток 2»


Около недостроения участък на руския газопровод «Северен поток 2» около датския остров Борнхолм се събраха множество кораби. Голяма част от тях са бойни кораби на НАТО.

Официално командването на Алианса заявява, че флотилията от граждански и специализирани кораби изпълнява «миротворческа» мисия по търсене на боеприпаси от времето на Втората световна война. Всички тези мероприятия уж се провеждат в рамките на ученията  BALTOPS-2020.

Отчаяни действия: САЩ със сила блокираха "Северен поток 2"

Но, както посочват експретите, целта на командването на обединените сили на Запада е съвсем друга.

Измислен повод

Първоначално водите около недовършения участък на «Северен поток 2» бе запълнен от миночистачи и танкери-цистерни.

След това пристигнаха четири кораба на НАТО (фрегати от Германия и Канада), а също небезизвестният американски самолетоносач «Доналд Кук».

Руските експерти твърдят, че условието за прокарването на тръбите на СП-2 в датското икономическо пространство е било изследването на дъното за различни предмети и боеприпаси от Втората световна война.

И това условие е било спазено от компанията-изпълнител Nord Stream 2 AG.

Затова никой вече не вярва на уговорките, че се провеждат учения, както и на «приказките» за боеприпаси и химическо оръжие.

Чуждите кораби в датските териториални води са събрани с една единствена цел: да не се позволи на Русия да възобнови процеса на дострояване на «Северен поток 2».

Вашингтон вече не разчита на санкциите си, затова реши да блокира работата по проекта, за да не остави нито един шанс да бъде продължено полагането на тръбите с помощта на собствените ресурси на «Газпром».

И докато всичко това успява — участъкът от морето е напълно парализиран.

Когато санкциите не са достатъчни

Пресцентърът на командването на НАТО отказва да даде разяснения по повод това продължително пребиваване на множество кораби на едно място.

Според експертите, НАТО, което е под управление на американците, е решило да премине на «ново ниво» на противодействие на реализирането на СП-2.

Очевидно преди новите санкции да «съзреят» в Сената на САЩ, Вашингтон е решил да се презастрахова и фактически направи невъзможна каквато и да е работа над проекта на «Газпром».

Всъщност, тотално тъпо е да се играе на подобно първобитно ниво с Путин.

Нима в САЩ не се учат от собствените си грешки?

Петя Паликрушева

Коментари:

Зареждане ...