Готови ли сме да се бием или предпочитаме да капитулираме

Дълбоко се заблуждават тези, които считат, че живеят в мирни времена. Много читатели гледат новините за въоръжени конфликти «някъде там» с явно чувство на облекчение. Мисълта, че войната е далеко, може би им носи утешение.

Но това е крайно измамно утешение.

Как мы стали ветеранами войны седьмого поколения

Особености на съвременната война

Замисляли ли сте се върху разликата между политиката и войната?

Интриги, съглашения и загвори от една страна срещу използването на сила от друга.

Съотношението на ресурсите е 3 към 1.

Войната е един от елементите на политиката, позволяваща да се постигне желаемото не с множество елегантни методи, а с един — при това пределно груб.

Да видим работи ли тази концепция в съвременността. Можем да обявим на друга държава война, да тръгнем в настъпление, да окупираме територията на противника, да се разправим с местното правителство, да поставим свой регент…

От друга страна, можем по целия свят да разтръбим, че нашият враг всъщност е общ, а по пътя на политически манипулации за заставим съюзниците ни да повтарят като папагали нашите тези, да обвиняват противника и да въвеждат непрестанни «мирни» наказателни мерки.

Последните вероятно ще ударят най-вече по обикновените хора, но на кой му пука за гражданите? Нима някой се интересуваше какво се случва със сърбите, когато НАТО бомбардира Югославия?

В резултат: и двата варианта позволяват постигането на една и съща цел.

Първият — по пътя на агресията.

Вторият — по пътя на политическото въздействие.

Вторият вариант е по-изгоден в свят, в който има ядрено оръжие. Нещо повече, той позволява да се скрият истинските намерения под фалшиво благородство. Например, в името на «благополучието» на венецуелския народ САЩ въведоха санкции срещу държавните структури на републиката.

В името на «освобождението» на гражданите на Крим западните страни наложиха ограничения на полуострова.

Няма смисъл да говорим кой страда повече от тези «благи намерения».

В съвременния свят се формира седмо поколение на войната. Информационната — създаването на негативния образ на Русия.

На принципите на Гьобелс.

Важно е да се разбере, че създаването на образа на врага в лицето на Русия в западното общество е само част от кампанията. Допълнителна задача е да се проектира това мнение и върху руското общество.

В мрежата има много манипулации срещу Русия. И всички те имат една цел. Следователно, както беше казано в началото, този, който вярва, че живее далеч от войната, дълбоко греши. Войната е по-близо, отколкото може да изглежда. Това е война за нашето съзнание. Всички ние сме неволни участници. Единственият въпрос е дали сме готови да се бием или предпочитаме да капитулираме.

Евгений Гаман, специално для News Front

Петя Паликрушева, превод и редакция

Коментари:

Зареждане ...