«Гардиън»: СЗО очаква произвеждането на стотици милиони ваксини против коронавируса

Световната здравна организация (СЗО) се надява стотици милиони дози ваксина против коронавируса да бъдат произведени тази година и 2 милиарда дози до края на 2021 г.

Това обяви главният учен на организацията Сумя Сваминатан, пише «Гардиън».

"Гардиън": СЗО очаква произвеждането на стотици милиони ваксини против коронавируса

СЗО подготвя планове за вземане на решение кой трябва да получи първите дози ваксина след одобрението им, обяви тя. Най-вероятно с приоритет ще са медиците, най-уязвимите като възрастните хора и тези със заболявания, а също така и тези, които работят в социални домове и в затворите.

Главният учен каза, че е оптимист, въпреки че създаването на ваксина е сложно начинание, свързано с несигурност.

Хубавото нещо е, че ние имаме много кандидати за ваксини и платформи, така че ако първата се провали, втората се провали, ние не трябва да губим надежда, не трябва да се предаваме, призова експертът.

Около 10 потенциални ваксини са тествани върху хора. Държавите вече започнаха да сключват споразумения с фармацевтични компании за предварително осигуряване на дози, дори и преди ваксините да се докаже, че са ефикасни.

Сваминатан описа амбицията за стотици милиони дози тази година като оптимистична, а за до 2 милиарда дози до три различни ваксини следващата година като несигурно заради многото неизвестни. Тя допълни, че събраният до момента генетичен материал показва, че новият коронавирус все още не е мутирал по такъв начин, че да направи още по-тежко заболяването, съобщи News.bg.

Коментари:

Зареждане ...