Флотът на «Газпром» се движи в помощ на «Северен поток-2»


Полша следи отблизо ситуацията около Северен поток 2. Притесненията на автора са предизвикани от два руски кораба на «Газпром», които са тръгнали към Европа. Изглежда, че «Газпром» събира допълнителни сили за изграждането на «Северен поток 2».

Превод от Biznes Alert (Полша): 

Флотът на "Газпром" се движи в помощ на "Северен поток-2"

Помощ от Газпром?

Два морски кораба за снабдяване, използвани за офшорни проекти, се движат по Суецкия канал към Европа. Това са уникални кораби, собственост на Газпром. Те са в експлоатация от 2019 и 2020 г., за единия от тях това е първото дълго пътуване.

Корабите «Иван Сидоренко» и «Остап Шеремет» от флота на Газпром напуснаха на 15 май 2020 г. две пристанища в Далечния Изток: Владивосток и Находка. Отначало те поеха същия курс като кораба за полагане на тръби „Академик Черски“, който напусна Находка през февруари. И двата кораба стигнаха до Шри Ланка и прекараха там три дни, попълвайки запасите си за по-нататъшно пътуване.

В същото време в пристанището на Коломбо се намира ескадрата на Черноморския флот, състояща се от фрегата «Адмирал Григорович» и спасителния буксир «Проф. Никола Муру». На 20 май те са изпратени с неизвестна мисия в Индийския океан от сирийското пристанище Тартус (това е логистичната база на постоянния руски контингент на военния флот, действащ в Средиземно море).

След това и четирите плавателни съда тръгнаха в посока Червено море, за да минат през Суецкия канал и да навлязат в Средиземно море. На този етап маршрутът на «Академик Черски» и двата кораба за снабдяване се разминават: първият по неизвестни причини избра дълъг маршрут, заобикаляйки Африка.

В Балтийско море вече е корабът за снабдявена на компанията ФЕМКО «Ери», който вече участва в руската строителна зона по време на полагането на «Северен поток». Два допълнителни кораба от флота на Газпром, които в момента се отправят към Европа, вероятно също ще участват в доставката на тръби. Преди това те участваха в изпълнението на задачи в нефтени и газови находища в региона на Сахалин.

Ако американските санкции не влязат в сила, руснаците ще могат да разчитат за завършването на проекта само на собствените си сили.

Петя Паликрушева

Източник: https://biznesalert.pl/rosja-gazprom-nord-stream-2-niemcy-gaz-energetyka/

Флотът на "Газпром" се движи в помощ на "Северен поток-2"

Коментари:

Зареждане ...