Ето защо Русия провежда Парада на Победата


В Русия, въпреки ситуацията с коронавируса, беше решено да се проведе Парадът на победата на 24 юни. Подготовката за него вече започна. Парадът е важен за Русия, пише Синхуа, защото за нея той не е само ден на възпоменание за загиналите по време на Великата отечествена война.

Превод от Синхуа (Китай): 

Ето защо Русия провежда Парада на Победата

Изборът на 24 юни за дата на военния парад не е случаен.

На 24 юни 1945 г. Червената армия на СССР проведе тържествен парад на победата на Червения площад в Москва.

Ето защо Русия провежда Парада на Победата

За Русия този парад е едно от най-важните събития. Това е и проверка за модернизацията и обновяването на въоръжението, което винаги е било важна възможност за Русия да демонстрира своите големи стремежи като крупна държава и национална мощ.

Ето защо Русия провежда Парада на Победата

Дори тази година, въпреки епидемията от пневмония, причинена от новия тип коронавирус, Путин все пак реши да проведе военния парад на Червения площад през юни, което показва смелостта на Русия.

Ето защо Русия провежда Парада на Победата

На парада на Червения площад Русия трябва преди всичко да демонстрира военна сила. През последните години западните държави, ръководени от САЩ, непрекъснато засилват стратегическата блокада на Русия чрез разполагане на системи за противоракетна отбрана в Европа, напуснаха Договора за ракетите със среден и малък радиус на действие, разтрогнаха Договора за открито небе и свободно говорят за възобновяването на ядрените изпитания, както и предприемат други действия, които представляват „серия“ от мерки“ срещу Русия.

Ето защо Русия провежда Парада на Победата

Тази година решението на Русия да проведе военен парад на Червения площад също й дава възможност да демонстрира своите „мускули“ и да покаже военната си сила пред Запада, за да може по този начин да сплаши противниците си.

Освен това провеждането на военния парад на Червения площад е необходимо, за да се поддържа националният дух и да се укрепи националното единство.

Победата във Великата отечествена война винаги е била гордост в сърцата на руснаците, а ежегодтияг парад на Червения площад в Деня на победата е едно от най-значимите и тържествени събития в Русия.

Това е памет за загиналите близки, този ден е спомен за националните герои, демонстрирация на приемствеността на националния дух и увеличаване на чувството на гордост в страната и нацията.

Пандемията е другата причина, поради която Путин предложи да се проведе военен парад на 24 юни. Въпреки постепенното подобряване на епидемичната ситуация, Русия се нуждае от военен парад, за да повдигне бойния дух на  срещу епидемията и накрая да победи коронавируса.

Освен това провеждането на военния парад на Червения площад е мощен стратегически „отговор“ на Запада.

През последните години някои западни страни се опитват да изключат Русия от списъка на победителите във Втората световна война. На фона на нарастващите международни заплахи, Путин все пак реши да проведе Парада на победата и политическото му намерение е очевидно —

това е предупреждение към Запада, че статутът на Русия като победител във Втората световна война ще остане неизменен.

Петя Паликрушева

Източник: http://www.xinhuanet.com/2020-06/10/c_1210654784.htm

Коментари:

Зареждане ...