Невероятен спад: САЩ официално обявяват рецесия

17 юни 2020-Нюз Фронт.

От февруари икономиката на САЩ потъна в рецесия — за първи път от 13 години. Намаляването на производството и нарастващата безработица са просто катастрофални. Анализаторите предупреждават: настоящата криза може да бъде дори по-лоша от глобалния финансов колапс през 2007-2009 г.

За това, че икономиката преживява спад, най-големите финансови институции в страната — Bank of America, Goldman Sachs и Morgan Stanley — съобщиха в края на март.От Bank of America подчертаха, че коронавирусната криза ще бъде много тежка. Експертите допуснаха тримесечен спад на БВП до 40%.Прогнозата за юни, изразена от Федералната резервна система, е още по-песимистична

 

Невероятен спад: САЩ официално обявяват рецесия

Според разчетите на ФРС през второто тримесечие БВП ще се срине с 52,8%.

Националното бюро за икономически изследвания (NBER, аналитична група, която проследява икономическите цикли на страната) официално призна, че икономиката е завършила най-дългия период на растеж в историята и е преминала към снижение.

«Безпрецедентният срив на заетостта и производството, засягащ всички сектори, дава основание да се говори за периода на рецесия, дори ако той се окаже по-кратък от предишните икономически спадове», обясниха от NBER.

Анализаторите подчертават, че в кризата от 2007-2009 г. съкратяване на икономиката се наблюдава само година по-късно.

Сега ситуацията е друга: „дълбочината и скоростта на настоящата рецесия са катастрофални“, „нищо подобно никога не се е случвало“.

Според официални данни през първото тримесечие американският БВП е загубил 4,8% на година.
От април до юни есента падението обещава да стане най-силното в историята.

Според оценки Bloomberg Economics високата безработица в САЩ ще се задържи за дълго време. Както обясняват авторите на изследването, се наблюдава шок от преразпределението заради коронавирусната пандемия: в някои сектори, макар и със закъснение, се появяват работни места, но в други те бързо намаляват. Новите свободни работни места нямат време да заменят изчезналите.

 

 

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Коментари:

Зареждане ...