Как САЩ «дигитализираха» коронавируса — особености на информационната война по време на пандемия

17 юни 2020-Нюз Фронт.

Когато Русия започна да оказва подкрепа настрани, страдащи от коронавируса, беше ясно, че противниците й няма да оставят хуманитарната дейност без внимание.

В разгара на пандемия сред европейското население проруските настроения започнаха да нарастват. Обществото видя колко противоречива е реакцията по отношение на пандемията на западните страни, а Европейският съюз изцяло остави на произвола на съдбата не само външни партньори, като Сърбия, но и члена на ЕС Италия.

Русия се притече на  помощ на тези страни и европейската солидарност се оказа под голям въпрос.

В експертната общност  прогнозираха, че антируската кампания няма да закъснее.

Как САЩ "дигитализираха" коронавируса - особености на информационната война по време на пандемия

Тиражирането на русофобия остана за Запада единственият изход от тази ситуация.

Така през април Тоня Угорец, заместник-директор на Федералното бюро за разследвания на въпросите по киберсигурността на САЩ, заяви, че изследователските институции и фармацевтичните компании, разработващи ваксини срещу COVID-19, са били хакнати.

 

„Ние безусловно забелязваме разузнавателна дейност, а понякога и проникване, в някои от онези организации, които се занимават с изследвания, свързани с COVID“, заяви чиновничката.

Тя не посочи страните, отговорни за случилото се, обаче, началото беше поставено и беше само въпрос на време кога в тези хакерски атаки ще бъде обвинена Русия.
Това беше направено седмица по-късно от CNN.

Позовавайки се на неназовани източници, те заявиха, че Русия и Китай са замесени в кибератаките.

Освен това се твърдеше, че хакерите имат намерение да откраднат информация и сведения по наработките за препарати
срещу COVID-19. Доказателства не бяха представени.

Въпреки това върволицата от русофобски обвинения вече не можеше да бъде спряна.

В началото на май британското издание The Daily Mail публикува материал за кибератаки от страна на Русия и Иран.

Целта, според твърдения на медиите, този път е била британската организация за изследване на коронавируса.

Освен това изданието посочи, че изпълнителите са хакери от Грузия, за които се твърди, че са свързани с Кремъл и руските специални служби. За фактът, че отношенията между Москва и Тбилиси далеч не са приятелски, авторите обаче не споменават.

 

Когато русофобските обвинения бяха разпространени в медиите, формирайки необходимия информационен фон, държавните структури отново влязоха в действие.

Американската агенция по киберсигурност и защита на инфраструктурата е издала инструкции за защита на компютърните системи. В знак на солидарност с Вашингтон, по аналогичен начин действат в Британския център за национална киберсигурност.

„Очакваме, че в близките седмици и месеци, тази хищническа престъпна дейност ще продължи да се развива, и ние предприемаме редица мерки за борба с тази заплаха.

Освен всичко друго, ние, както беше направено днес, ще споделим информация за естеството на подобни заплахи, така че предприятията, гражданите и нашите международни партньори да могат по-надеждно да се защитят от различни кибератаки от недружелюбни държави и престъпни групировки “, каза в същия ден министърът на външните работи на Обединеното кралство Доминик Рааб.

 

В антируската кампания, бяха задействани и украинските спецслужби.
Службата за сигурност на Украйна трябваше само да докладва за многобройни кибератаки срещу украинските ведомства, отговорни за борбата с епидемията.

Отговорността за тях беше възложена на Русия, въпреки че, както и преди, без каквито и да било доказателства.

Руският сенатор Олег Морозов, коментирайки обвиненията, нарече пандемията „пореден повод“ за формирането на образа на „ужасната Русия“. Той обаче отбеляза ироничната прилика между коронавируса и „руските хакери».

 

„Както за вируса, който е невидим, но за който всички са осведомени, така и за руските хакери. Това е и темата на съвременния информационен вирус “, подчерта той.

Прави впечатление, че всички обвинения бяха насочени само към Русия, Иран и Китай, трите държави, с които САЩ се намират в противостояние.

Формирайки негативен образ на тези държави, авторите на информационната кампания дори не използват значителни аргументи, а малкото, което представят като доказателство, се свежда до идентифициране на руски IP адреси.

В същото време никой не се сеща да отговори на въпроси защо опитни хакери, за които се твърди, че са наети от руските спецслужби, не са си направили труда да скрият елементарно въпросните IP- адреси, което не е трудно в съвременните реалии.

Задачата не е да се разяснят на целевата аудитория особеностите на цифровите технологии, а да се създаде русофобски фон, който формира съответното настроение в обществото.

Както по-рано News Front съобщи, западните страни използваха други методи за борба с проруските настроения.
Така Европейският съюз проведе среща на върха с участието на балканските страни, за да ги убеди, че Русия и Китай уж не помагат на засегнатите от пандемията държави, а „укрепват позициите си на континента“.

Държавният департамент на САЩ от своя страна финансира програма за борба с неугодна информация в Албания, Босна и Херцеговина, Хърватия, Черна гора, Северна Македония, Словения и Сърбия.

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Коментари:

Зареждане ...