Битката на слоновете: Европа в нервна криза от действията на Тръмп

Сърбия и Косово планират да започнат диалог за подобряване на взаимоотношенията под егидата на САЩ по-късно този месец, съобщава Bloomberg. По този начин Вашингтон може да успее да накара бившите врагове да седнат на масата за преговори, нещо, с което Европейският съюз (ЕС) изпитва сериозно затруднения.

Битката на слоновете: Европа в нервна криза от действията на Тръмп

Очаква се лидерите на двете балкански съседни страни да пристигнат в Белия дом на 27 юни. Евентуалното споразумение предвижда двете страни да прекратят враждата помежду си относно международното признаване на Косово, която се отдели от Сърбия през 2008 г., почти десетилетие след бомбардировките на НАТО, принудили сръбските войски да напуснат въпросната територия.

Пратеникът на САЩ за региона Ричард Гренъл обяви плана в понеделник, докато дипломатът на ЕС Мирослав Лайчак се подготвя да посети Косово за съживяване на преговорите, подготвяни от ЕС, които секнаха през 2018 г.

„Приветствам поканата за възобновяване на процеса на диалог за нормализиране на отношенията между Косово и Сърбия под ръководството на президента на САЩ Доналд Тръмп“, заяви косовският президент Хашим Тачи във Facebook.

Тачи каза също, че може да откаже да се срещне с Лайчак, който се очаква да пристигне в Косово в рамките на днешния ден, ако той няма „нищо конкретно какво да каже“, като повтори резервите си относно посредничеството на ЕС.

Надпреварата между големите икономики за разрешаване на един от най-упоритите спорове в Европа изглежда ескалира трансатлантическо съперничество за влияние в регион, в който Русия, Китай и Турция също се стремят да засилят присъствието си.

Сърбия настоява, че Косово е историческата й сърцевина и отказва да приеме отцепването на територията. Белград разчита на Русия и Китай, за да блокира приемането на Косово в Организацията на обединените нации (ООН) и други международни органи и усилено работи за отмяна на признаването от някои страни.

Битката на слоновете

Бившият посланик на Германия в САЩ Волфганг Ишингер написа в Twitter, че американската инициатива няма координация с европейските си партньори. Сръбският президент Александър Вучич заяви, че решението му да приеме поканата на Гренъл не цели да противодейства на усилията на ЕС.

„Важно е в битката на слоновете да останем невредими“, коментира ситуацията Вучич, признавайки прекъсването на връзката между САЩ и Германия и заяви, че ще се срещне с Лайчак след изборите на Сърбия на 21 юни.

„Няма да се бием с Германия или с Америка“, изтъкна още той.

ЕС и САЩ оформиха спор и по повод отстраняването на бившия косовски премиер Албин Курти през март. Въпреки че германските и френските посланици се изказаха против вота на недоверие, който го свали, техният колега от САЩ заяви, че е доволен да види подобно раздвижване. Курти обвини Гренъл, че е помогнал да организира неговото отстраняване.

Автор: Аспарух Илиев, https://www.investor.bg/

Коментари:

Зареждане ...