Външно министерство Русия: Разширяването на партньорството НАТО и Украйна — сигнал за война

16 юни 2020-Нюз Фронт.

Разширяването на партньорството на НАТО с Украйна в Москва се разглежда като политически сигнал, че алиансът не се интересува от мирно урегулиране на конфликта в Донбас.Такова изявление на 15 юни в коментар пред РИА Новости направи заместник-ръководителят на руското министерство на външните работи Александър Грушко.

„Разбира се, това е политическият сигнал на партията навойната в Киев. Това е първото.
Второ, това е абсолютно ясен сигнал, че НАТО не се интересува от разрешаването на вътреукраинския конфликт, за да оправдае напопването на източния фланг на алианса, и за да продължи демонизирането на Русия като основна заплаха за Запада “, каза той.

Външно министерство Русия: Разширяването на партньорството НАТО и Украйна - сигнал за война

Напомняме, че на 12 юни Украйна получи статут на член по Програмата за разширени възможности на НАТО. Това заяви министърът на външните работи на Украйна Дмитрий Кулеба.
По-късно в Брюксел тази информация беше потвърдена, но беше подчертано, че новият статут на Украйна не е сигнал за решение за влизането й в алианса.

За новия статут на Украйна разказа постоянният представител на САЩ при НАТО Кей Бейли Хъчисън по време на брифинг преди срещата на министрите на отбраната на Алианса.
Според нея предоставянето на Украйна на статут на партньор на НАТО с разширени възможности „не е алтернатива на възможността за присъединяване“, но също така „не е стъпка“ за получаване на План за действие за членството на Украйна в НАТО — документ, който е обещан на Киев след срещата на върха в Букурещ през пролетта на 2008 година.

„Когато дойде време, ще бъдат внесени въпроси за членството и осигуряването на плана“, каза Хътчисън, не посочвайки колко скоро ще стане.

В същото време официалният представител увери, че САЩ „активно подкрепят Украйна” и нейната териториална цялост „на фона на агресивните действия на Русия”.
За пореден път от името на американската администрация тя разкритикува обединението на Крим с Русия и припомни, че Вашингтон смята полуостровът за украински.

По-рано, заместник-министърът на външните работи на РФ Александър Грушко не изключи провокативни действия от страна на НАТО по време на парада на Победата, който беше отложен заради коронавирусната пандемия на 24 юни.

 

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Коментари:

Зареждане ...