Украйна не се приближи към членство в НАТО — САЩ отново стъпкаха евроатлантическите амбиции на Киев

16 юни 2020-Нюз Фронт.

Ръководството на НАТО предостави на Украйна статут на партньор с разширени възможности, но не за да приближи страната към членство в алианса ( а просто за да я използва без обезателства и по-легално).

Украйна не се приближи към членство в НАТО - САЩ отново стъпкаха евроатлантическите амбиции на Киев

За новия статут на Украйна разказа постоянният представител на САЩ при НАТО Кей Бейли Хъчисън по време на брифинг преди срещата на министрите на отбраната на Алианса.
Според нея предоставянето на Украйна на статут на партньор на НАТО с разширени възможности „не е алтернатива на възможността за присъединяване“, но също така „не е стъпка“ за получаване на План за действие за членството на Украйна в НАТО — документ, който е обещан на Киев след срещата на върха в Букурещ през пролетта на 2008 година.

„Когато дойде време, ще бъдат внесени въпроси за членството и осигуряването на плана“, каза Хътчисън, не посочвайки колко скоро ще стане.

В същото време официалният представител увери, че САЩ „активно подкрепят Украйна” и нейната териториална цялост „на фона на агресивните действия на Русия”.
За пореден път от името на американската администрация тя разкритикува обединението на Крим с Русия и припомни, че Вашингтон смята полуостровът за украински.

 

 

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Коментари:

Зареждане ...