Сачева: Втора вълна на безработица се очаква през септември — октомври

Динамиката на пазара на труда е много голяма и евентуална втора вълна на безработица се очаква септември — октомври месец. Това заяви в студиото на Нова телевизия социалният министър Деница Сачева.

Сачева: Втора вълна на безработица се очаква през септември - октомври

В момента безработните у нас са 284 000 души. В началото на кризата броят им е бил около 201 000, като нарастването е с около 83 000 души. 67 000 души обаче са намерили работа по данни на МТСП.

Трудно е да се прогнозира как ще се развиват събития, но очакванията на Сачева и министерството са за край на годината с 6.5% безработица, т.е. ръст с около 2.5% спрямо миналата година.

 «Правим всичко възможно да намалим този процент, затова предлагаме мерки в най-засегнатите сектори», увери Сачева.

Това са секторите «Транспорт» и «Туризъм». Предложено е от 1 юли мярката 60/40 да се допълва с 290 лв., за да достигне нивата 80/20.

Допълнително 50 млн.лв ще бъдат отделени за туризма за наемане на регистрирани безработни. Идеята е хора, работили в сферата на туризма и загубили работата си, да могат да бъдат отново наети и да получат 610 лева от държавата. За работодателя остават само осигуровките.

26 000 са регистрирани в Бюрото по труда от сектор «Хотелиерство, ресторантьорство и туризъм». До този момент около 7000 — 8000 от тях са намерили работа, съобщи News.bg.

Коментари:

Зареждане ...