«Родените в нищета не могат да мислят самостоятелно и критично»

Хората, които са родени и израстват в нищета, духовна, психологическа, културна, материална, априори не са способни да мислят — държавносъзидателно, самостоятелно и критично.

Превод от День (Украйна): 

"Родените в нищета не могат да мислят самостоятелно и критично"

Можете да срещнете сравнения, в които украинците биват сравнявани със стадо глупави овце, които си избират за пастири вълци.

Правилно ли е да обвиняваме народа (който и да е, не само украинския) за това, че сега, както векове преди това, те избират хора, които са морално нечистоплътни, за президенти, депутати, кметове?

Мисля че не.

В психологическите и духовните измерения човек е виновен за злото, когато го прави съзнателно. Когато е способен да разсъждава, имайки пред себе си достоверна информация. Когато умее да разсъждава. В другите случаи това е несъзнателна причина за разпространението на злото.

Хората, които са родени и израстват в нищета (духовна, психологическа, културна, материална), априори са неспособни да мислят — държавоопределящо, самостоятелно, критично. Те трябва да бъдат научени на това.

Ако никой не ги учи, тогава да чакаме от тях адекватен отговор е все едно да чакаме недресирано бродещо куче да скочи през цирков обръч.

Невежият и изстрадал народ лесно се управлява…

Разделяй и владей, намери слабите места и разцепвай, така действа елитът в страните.

От древни времена държавните лидери използват доказани методи за управление на масите: разпространяват слухове, подстрекават настроения, притискат съперниците си с всякакви методи…

Обобщавайки, ще кажа: има два начина да контролирате хората.

Първият е манипулацията, вторият е просвещението, рационалната консолидация, координация и управление.

Трети няма.

На всяка страна й трябват минимум 10 % съзнателни, критично мислещи и честни хора — и масите ще тръгнат след тях.

Така ще настъпят конструктивни промени.

Проблемът, че неможещите да мислят хора доколкова не са способни на логически съждения, че на 200 % са убедени, че могат да мислят.

Петя Паликрушева

Коментари:

Зареждане ...