Путин: За американския елит интересите на обществото и хората не са важни


Журналистът от New York Times в Москва пише за първото интервю след избухването на пандемията от Владимир Путин. Руският президент критично оценява ситуацията в Съединените щати и казва, че протестите и неуспешната борба срещу пандемията показват разпокъсаността на американските елити, за които интересите на обществото и хората не са важни.

Превод от The New York Times:

Руският лидер заяви, че Америка е отровена от расизма и насилието и парализирана поради отказа на противниците на президента Тръмп да признаят резултатите от изборите през 2016 г.

Путин: За американския елит интересите на обществото и хората не са важни

Руският президент Владимир Путин заяви в неделя, че Съединените щати са поразени от «дълбока вътрешна криза», и обясни кризата с нежеланието на противниците на президента Тръмп да признаят неговата «очевидна» победа през 2016 г., както и легитимността му като президент.

Путин също посочи расовото напрежение, което поставя градовете в Америка на ръба на пропастта.

Русия, а преди това и Съветският съюз, винаги с голямо съчувствие са се отнасяли към борбата на афроамериканците за техните естествени права, каза той. Путин добави обаче, когато протестите се превръщат в безпредел и погроми, „не виждам нищо добро за страната в това“.

Путин разкритикува САЩ за действията им срещу коронавируса под ръководството на Тръмп.

Според Путин, дългогодишните проблеми на Америка с расизма са засилили най-дълбоката криза на легитимността, която „наблюдаваме отдавна“.

Вместо да признаят, че Тръмп печели победата „по абсолютно демократичен начин“, привържениците на Хилари Клинтън измислят всякакви небивалици в опита си да поставят под съмнение легитимността му, заяви руският лидер.

Идеята, че Съединените щати са изправени пред дълбока криза, която заплашва съществуването на Америка и прилича на краха на съветската империя, наскоро стана популярна тема в Русия.

«Това е тяхната перестройка», заяви Владимир Соловьов, водещ на токшоу, припомняйки периода на хаотичните реформи, започнати от Михаил Горбачов в средата на 80-те години.

Той ги започна, за да възроди Съветския съюз, но в крайна сметка всичко завърши с разпадането на страната, пише авторът.

Сравнявайки руските действия в борбата срещу пандемията със САЩ, Путин заяви:

„Ние уверено излизаме от коронавирусната ситуация с минимални загуби. Това не се случва в Щатите.»

Начинът, по който Русия се справя с коронавируса, каза Путин, доказва колко важно е да има «единен екип», който да управлява страната, а не разпокъсаната система, която съществува в САЩ.

Там губернаторите са свободни да кажат на президента: „Я се разкарай“.

«А тесните партийни интереси са поставени над интересите на цялото общество и интересите на хората», каза руският президент.

Петя Паликрушева

Източник: https://www.nytimes.com/2020/06/14/world/europe/putin-interview-united-states.html?searchResultPosition=1

Коментари:

Зареждане ...