Политическото инженерство месеци преди изборите

Месеци преди редовните парламентарни избори сме свидетели на активиране на политическото инженерство. Заявките за нови политически партии не са една и две, а профилът на заявителите e разностранен — от бивши политици и парламентаристи, до шоумени и безнесмени.

Политическото инженерство месеци преди изборите
Васил БожковСнимка: БГНЕС

Общото между тях е основната им цел — да свалят ГЕРБ и Бойко Борисов от власт.

С какви програми и идеи тръгват към целта и какво показва социологията на улицата?

“Много са, преди живеехме с една партия, сега станаха сума партии“

“Не е нещо необичайно, знаете, че у нас има много партии“, казват хората.

Този сблъсък за прекалено многото партии, или за обичайното прекрояване и пренареждане на желаещите да стъпят на политическата карта живее още у хората — особено преди избори.

И сега не е по-различно — 10 месеца преди редовните избори за парламент ситуацията е следната: една почти сигурна нова партия — на шоумена Слави Трифонов, който чака до дни решението на съда за регистрация на политическия му проект «Има такъв народ», заявката на бившия депутат от БСП и бивш омбудсман Мая Манолова — да превърне платформата си «Изправи се.БГ» в политическа партия, готовността на укриващия се в Дубай бизнесмен Васил Божков, срещу когото специализираната прокуратура повдигна общо 18 задочни обвинения, за политическа партия с името «Българско лято» и подготовката на нов политически проект на бившия втори в ГЕРБ Цветан Цветанов, за който проект засега е единствено ясно, че ще е идейно позициониран в център-дясното политическо пространство.

Нови партии с нови идеи, нови програми, нови визии за развитие и управление — поне това е смисълът на политическото инженерство.

Месеци преди редовните парламентарни избори на родната политическа сцена се задава вълна от политически сили, познати  за обществото повече с водещите личности, отколкото с идеите, силно опозиционни, яхнали вълната на общественото недоволство, или търсещи всенародната справедливост.

Социолозите отдавна мерят подкрепата за евентуалния политически проект на шоумена Слави Трифонов и във всички изследвания досега той отчита високи нива, които му отреждат сигурно място в следващия парламент.

Слави Трифонов

Трифонов обяви политическите си намерения преди близо година. В учредителната декларация бъдещата партия се обяви за мажоритарна избирателна система, намаляване на броя на народните представители наполовина, реално въвеждане на дистанционно и електронно гласуване на изборите и референдумите, пряк избор от гражданите на главния прокурор и на омбудсмана. А лидерът й Слави Трифонов заяви готовността да се бори за справедливост:

“Аз не съм алчен за власт, аз съм алчен за справедливост“, казва той.

Цветан Цветанов

След бурната и преломна 2019 г. бившият втори в ГЕРБ Цветан Цветанов дълго мълча за политическите си намерения. Пред БНР открито заяви, че политиката не е за огорчените или обидените, а за хора, които «могат да имат хоризонт и търсят подкрепа за реализиране на различни политики».

“Аз съм убеден, че днес повече от всякога хората желаят да има икономическа стратегия, ще има все по-отчетливо търсене и припознаване на политически субекти на властта“, казва Цветанов.

Мая Манолова

Мълчанието не беше толкова дълго за бившия омбудсман Мая Манолова, предсрочно отказала се от поста на национален обществен защитник, за да се впусне в битката за София, завършила с неуспех.

От гражданска платформа към политическа партия — без пришиването в дясно или ляво,  с план на действие — 19 мерки в 19 месеца. Пред БНР Манолова очерта бъдещия си електорат:

“Хората, които се чувстват изоставени, забравени по време на пандемията“, казва Манолова.

И като най-неочакван и дори изненадващ, с видеопослание от далечен Дубай, Божков сложи началото на политическата битка с цитирам «управляващата хунта»:

“Сега съм обявен за престъпник, престъпник, защото най-накрая казах – “не“. Моята огромна вина е, че не направих това по-рано. С това си действие подпомогнах разрастването на тумора, който унищожава държавата. Единственото правилно действие е да се надигнем и да ги сменим“, призовава той.

Бизнесменът Божков общува с публика в социалната мрежа, получава подкрепа от неизвестен бъдещ електорат, а за анализаторите заявената партия е неясно политически ситуирана, без ясна идейна физиономия и дори се приема за заигравка с медиите с цел поддържане на интереса към собствената си личност. А за анкетираните граждани заявеният политически проект  «Българско лято , се оказа най-екзотичен и будещ най-много коментари:

“Според мен той търси реабилитация и то сред тези, сред които той е живял, вирял, печелил и накрая е обвинен“, коментират граждани.

Политическите партии се учредяват и заличават, политиците идват и си отиват, но хората остават, а с тях и проблемите:

“За кокошка няма прошка, на пенсионерите никой не обръща внимание, живее ли се с 230 лева“, коментират хората.

Репортаж на Виолета Ашикова за “Преди всички“

Коментари:

Зареждане ...