Украйна ще влезе в НАТО през крив макарон, но нека се радват засега.Как Украйна получи статус на партньор на Алианса?

15 юни 2020-Нюз Фронт.

Украйна получи статут на партньор на НАТО с разширени възможности. Какво предвижда участие в подобна програма? Как експертите оценяват ситуацията? И какви са прогнозите за близкото бъдеще, като се има предвид липсата на предишна подкрепа от страна на Запада по украинския проект? За всичко това в нашия материал.

Украйна- партньор на НАТО

Участието в тази програма предвижда засилено сътрудничество в сферата на разузнаването и предоставяне на възможности на представителите на страните партньори да получат длъжности в централите или в структурите на НАТО.

Тази програма е създадена на срещата на върха на Алианса през септември 2014 година, за да предостави на отделните страни -партньори, механизми за постигане и поддържане на максимална съвместимост с НАТО.

 

Украйна ще влезе в НАТО през крив макарон, но нека се радват засега.Как Украйна получи статус на партньор на Алианса?

Тук е мястото да се обърне внимание на датата на приемане на такова решение — септември 2014 година.
Именно през този период стана ясно, че Украйна няма да се размине с една „антитерористична операция“, и към онзи момент действително, в юго-източната част на страната беше разгърната пълномащабна война срещу собствения си народ.
Няма да си играем на конспирология, но съвпадението е наистина странно, ако наистина е съвпадение, а не естествен резултат.

Фактът, че Украйна получи статут на партньор на НАТО с разширени възможности, не е изненадващ.
Нека си припомним събитията отпреди година.

В Брюксел на 4 юни 2019 година президентът на Украйна Владимир Зеленски по време на съвместен брифинг с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че курсът за придобиване на пълноправно членство в Европейския съюз и НАТО остава същият външнополитически приоритет на Украйна.

Оттогава Украйна предприема достатъчно стъпки, за да привлече вниманието и да придобие заветния статут: бяха проведени реформи във въоръжените сили, преминаваше се към стандартите на НАТО, дори имаше идея, да се впише в Конституцията стремежа на Украйна да се присъедини към НАТО …

С една дума, Украйна чукаше на вратата на Алианса по всякакъв възможен начин, за да бъде приета. Но се получи така, че 5 години по-късно, в Северноатлантическия алианс желанието да се грижат за вечно бедстващата независима Украйна отсъства.

Въпреки всичко, дори това в Украйна се възприемаше като поредна победа.

Кой лобира за интереси?

Най-голямата опозиционна политическа сила в Канада — Консервативната партия — беше една от първите, които поздравиха Украйна за разширяване на сътрудничеството с НАТО и обявиха подкрепа за нейните евроатлантически стремежи.Това съобщи в Twitter депутатът от Консервативната партия и министърът на отбраната на Канада в сянка Джеймс Безан.

„Поздравления за Украйна, за получаването на статут
партньор по Програмата за разширени възможности на НАТО! Консерваторите винаги са подкрепяли желанието на Украйна да се присъедини към Алианса и са горди, че започнаха операцията UNIFIER за обучение на украинските военни по стандартите на НАТО.

Ще напомним, че именно тази партия по-рано се застъпваше за доставката на смъртоносно оръжие за Украйна в ущърб на доставките за кюрдите в Ирак.
Не е необходимо да напомняме за пореден път кой подкрепя Ирак и как това би могло да бъде свързано с настоящата ситуация в Югоизточната част на Украйна, отговорът е очевиден — Щатите.

Дългосрочната и крайна цел на американците и европейците, които провокираха държавния преврат в Украйна през февруари 2014 година, е приемането на тази бивша съветска република в НАТО.

Това мнение изрази първият редактор и основател на изданиетоPolitics First Маркус Пападопулос в специален коментар за английската редакция на  Информационна Агенция News Front.

„При сценарий, в който Украйна стане член на НАТО, Русия ще бъде изцяло и опасно заобиколена по западните си граници от западния военен блок.

Освен това НАТО ще се окаже в добра позиция да предизвика Русия да поеме контрола над Черно море.
С всеки ден, седмица, месец и година Украйна се приближава към членството си в НАТО “, отбелязва със съжаление политическият анализатор.

Защо Украйна до сега не може да влезе в НАТО?

До 2014 година голяма част от жителите на страната бяха
срещу членството на Украйна в Северноатлантическия алианс, след 2014 година резултатите не се промениха много, но се промени правителството, и за кураторите му стана неудобно да крият 10-годишното си присъствие в страната (започвайки с първата цветна революция на Майдана през 2004 година)

След началото на бойните действия срещу волеизявлението на жителите на Донбас, анкетите рязко промениха резултатите си
и новите резултатите показаха следното: изведнъж уж 50 % от гражданите са за влизането на страната в НАТО.
Дали това се дължи на факта, с идването на нова власт, която трябва да иска да влезе там, от където може да се дърпат пари, може само да се гадае.

Желанието на Украйна да се присъедини към алианса обаче противоречи на желанието на старите му членове, които не искат да приемат Украйна в организацията.

На първо място против влизането на Украйна в алианса са Германия, Франция, Италия, които не искат напълно да скъсат икономическите отношения с Русия.
Вражеския лагер се допълва от Унгария. Ситуацията след пика на пандемията COVID-19 обаче може да се промени значително, защото НАТО показа слабостта си на фона на способността, силата и приятелската помощ от Русия.
Като цяло експертите отбелязват, че подобен ход представлява продължаващ и все по-отчаян опит на НАТО и неговите европейски помощници (главно Великобритания и Полша) да превърнат НАТО в глобална организация.

„Това е специално създадено, за да дразни Русия и да продължи надпреварата с оръжия и Студената война“, казва Уилям Малинсън, бивш член на дипломатическата служба на нейно величество, мениджър на връзки с обществеността.

Стъпка в бездната …

Следващата стъпка за Украйна, след като получи разширено партньорство с НАТО, е да предостави план за действие за членство в НАТО, но това изисква одобрението на всички съюзници.
Дали ще има таково волеизявление е голям въпрос към днешна дата
…Свързването на Украйна с НАТО и включването й в програмата за разширени възможности е грешна стъпка.

От 2014 година в Украйна продължава кървавата гражданска война, в която загинаха близо 15 000 души.

Докато в Донбас все още няма мир, това представлява опасност за всички останали страни от НАТО, опасност за Русия и опасност за световния мир. Това мнение изрази депутатът в Берлин Гунар Норберт Линдеман.

 

„Освен това, това е фалшив сигнал към руското правителство. Време е да сложим край на санкциите и да разработим мирен план за Донбас. Хората в зоната на войната не се нуждаят от по-нататъшни провокации, а най-накрая от мир “, коментира депутатът.

Г-н Линдеман каза също, че Комисията по правата на човека в Бундестага в момента разработва възможен мирен план.

„Допълнителните провокации, такива като по-нататъшното присъединяване на Украйна към НАТО, само възпрепятстват възможността за мир в Донбас“, обобщи експертът

 

Превод: Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Коментари:

Зареждане ...