Ангела Меркел и Владимир Путин обсъдиха по телефона най-належащите въпроси

9 юни 2020-Нюз Фронт.

Президентът на Русия Владимир Путин проведе телефонни преговори с германския канцлер Ангела Меркел. Те обсъдиха „актуални проблеми в борбата срещу коронавирусната пандемия“.

Владимир Путин и Ангела Меркел също потвърдиха ангажимента си да продължат тясното сътрудничество между министерствата на здравеопазването и други профилни структури.

Освен това страните продължиха да обменят мнения относно ситуацията в „контекста на урегулирането на вътреукраинския конфликт“.

Ангела Меркел и Владимир Путин обсъдиха по телефона най-належащите въпроси

Беше изразена и загриженост относно липсата на напредък в реализацията на Минските споразумения от 2015 година и решенията на Нормандската четворка “след срещата на върха в Париж през 2019 година.

„Отбелязано е значението на подобряването на процеса на преговори в Контактната група и в Нормандския формат“, се казва в съобщението публикувано на сайта на Кремъл.

Владимир Путин подчерта целесъобразността от установяването пряк диалог между Киев и Донецк и Луганск.
Той е насочен, включително, към координиране на стъпките за последователното изпълнение на Минския комплекс от мерки.
По време на телефонните преговори бяха разгледани»ключови аспекти на ситуацията в Сирия, включително тези, свързани с осигуряването на хуманитарните нужди на населението на републиката».

Владимир Путин и Меркел обърнаха внимание на ескалацията на военните действия в Либия.

Те акцентираха на безалтернативността на скорошното прекратяване на огъня и започването на междулибийски преговори под егидата на ООН.

Руският лидер даде положителна оценка на „усилията на Египет за посредничество за мирно урегулиране на либийската криза при разработването на решенията на Берлинската международна конференция на 19 януари тази година“.

 

 

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Коментари:

Зареждане ...