Съд в Денбър нареди полицията да не използва сълзотворен газ, пластмасови куршуми, шокови гранати

Американски окръжен съдия нареди на полицията в Денвър да спре да използва срещу участниците в протестите срещу смъртта на Джордж Флойд средства като сълзотворен газ, пластмасови куршуми, шокови гранати и други, предаде Ройтерс.

Съд в Денбър нареди полицията да не използва сълзотворен газ, пластмасови куршуми, шокови гранати
«Справедливият страх на демонстрантите от ответните действия на полицията заглушава политическото им слово», се казва в решението.

Временната забрана бе наложена след заведено в четвъртък дело от участници в протестите срещу смъртта на Флойд, според които полицията е използвала прекомерна сила при демонстрациите. В мотивите за решението на съда се приведени примери за случаи на раняване на протестиращи и журналисти от полицията.
В Денвър от повече от седмица всеки ден има протести пред сградата на щатския Конгрес, предизвикани от убийството на Флойд. В нощта срещу 29 май част от участниците в предимно мирната протестна акция започнаха да чупят прозорците на щатския Върховен съд и на намиращ се в съседство музей. Имаше и изпочупени витрини на магазини, а мародери изнасяха стоки от тях.

В иска си активистите признават, че някои от демонстрантите са проявили «деструктивно поведение». Но въпреки всичко според жалбата им полицията в Денвър и на други места е използвала тактики за усмиряване на участници в размирици, които могат да причинят наранявания, без преди това да е отправила към множеството ясно и недвусмислено предупреждение или разпореждане да се разпръсне.

Източник: Денвъру, БТА

Коментари:

Зареждане ...