Проф. Кантарджиев: Епидемията затихва, но нищо още не е свършило

Епидемията затихва, но нищо още не е свършило. Това заяви в студиото на «Денят започва с Георги Любенов» по БНТ директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев.

Проф. Кантарджиев: Епидемията затихва, но нищо още не е свършило

По думите му отпускането на мерките бързо би довело до появата на нови клъстери на заразата от COVID- 19 у нас. Той обясни огнището на болестта в Сърница със събирането на много хора заради мюсюлманските празници.

«Вече 10 души заразяват от 8 до 5 души, значи вървим надолу с разпространението на инфекцията. Когато ни запитаха къде е Адът, още март месец казахме, че пикът ще е средата или третата третина на април, точно така се случи, но Адът не беше в цялата страна и Адът не беше във всички болници, Адът беше в дадени области», каза проф. Кантарджиев.

Той даде пример с област Видин,където голяма част от лекарския персонал се разболя, което сериозно намали капацитета на болницата.

«Тогава министърът на здравеопазването разпореди болницата в Монтана, във Враца, в Лом, Окръжна болница «Св. Анна» в София приеха голяма част от тези болни в една областна болница Видин. Ако беше станало във всички болници, къде щяхме да ги караме.», каза Кантарджиев.

Коментари:

Зареждане ...