Борисов чрез Вучич информира Русия: «Балкански поток» ще е в услуга на поколения наред

Изграждането на «Балкански поток» е в услуга и поколения наред ще се ползват от това, което строим в момента, заяви пред журналисти премиерът Бойко Борисов, който бе заедно с президента на Сърбия Александър Вучич край Летница, за да разгледат изграждащия се «Балкански поток».

Борисов чрез Вучич информира Русия: "Балкански поток" ще е в услуга на поколения наред
Борисов започна с това, че днес символично се сваля карантината.

«Даваме пример за българите и сърбите да започнат отново да работят, да почиват, да се веселят заедно. Надявам се тази символика да помогне да забравим COVID-19, много хора се разболяха,много загинаха, огромни щети за икономиката и финансите на целия свят, но ние трябва да свикнем с това и максимално бързо да се върнем към нормалния живот».

По думите на Борисов, въпреки коронавируса, на магистрала «Европа» и на «Балкански поток» работата не е спирала.

«Показах разширението на хранилището «Чирен» и новата компресорна станция, която правим на сръбската граница, защото досегашните газопроводи бяха 54 бара, този е 75, на сръбската граница трябва да влезе на 65 бара. Така че с два мощни с компресора даваме възможност от 15 милиарда кубически метра да отиваме за Сърбия 22-23 милиарда, за да могат нашите приятели сърби и те да си взимат такси за преноса», каза още министър-председателят.

Той добави, че мощно върви строителството Александруполис — Димитровград. Така че целият този пръстен Александруполис, Турция, «Балкански поток», Сърбия дава възможност за пълна диверсификация и на България, и на Сърбия. Може да се докарва и руски, и американски, и татарски, саудитски, израелски газ. Веднага могат да се напълнят тръбите, щом станат готови.

«Така че честно, почтено, с изключителната помощ на Европейската комисия, спазвайки абсолютно всички изисквания на третия либерализационен пакет, аплодиран от Вашингтон, през Москва и Анкара до Белград, защото ние работим честно, а инвестицията е изцяло българска», каза още Борисов.

На въпрос дали е имало натиск при осъществяването на проекта, той отговори, че всички фактори се възпротивяват, когато има корупция, нечестни процедури. Той припомни, че именно «Южен поток» е бил спрян, имало е наказателна процедура от Брюксел за корупционни практики в търговете.

«Сега връзката ни с Гърция, същия газопровод, но на юг, 250 милиона евро България влага в този проект, а двата лота ги спечелиха гръцки компании и тръбите са гръцки. Италианци, гърци, араби са по цялото трасе, 1100 — 1200 души работят», посочи премиерът.

На въпрос какъв е реалният шанс проектът да се случи, след като след няколко месеца от посещението на Борисов във Вашингтон, Държавният департамент подчертава, че трансферът през България на руски газ крие рискове, премиерът отговори, че «Балкански поток», заедно с газовия хъб «Балкан», неслучайно се казват така, за което са отпуснати пари от Европейската комисия, целият този проект е заложен с Европейската комисия.

«Преди няколко дни «Булгартрансгаз» стана бенефициент на още 6 милиона евро за връзката с Ниш. Освен това даваме възможност този газопровод да возим и руски и половината втечнен газ плюс азерски газ», каза още Борисов и добави, че неслучайно след преговори на България с «Газпром» цената на руския газ е намалена с 42 процента.

Източник: Летница, БТА

Коментари:

Зареждане ...