С «корона» на главата: Някои от политиците с помощта на пандемията укрепиха властта си

Пандемият се оказа изпит за властите от всички страни в света, много от които тотално се провалиха.

Сега ще им се наложи да отговорят пред гражданите — на изборите.

С "корона" на главата: Някои от политиците с помощта на пандемията укрепиха властта си

Много от гражданите са решени по всякакъв начин да накажат политиците и чиновниците.

Но има и изключения, при които управляващите партии, ключовите политици и дори писналите на избирателите правителства, благодарение на коранавируса и приетите мерки за борба с възникналата заплаха си върнаха народната любов.

Рано отписаха Меркел

Най-яркият пример за това в Европа е Германия и нейният канцлер-ветеран Ангела Меркел.

Тя си тръгва от поста не с клеймото «предателка» на интересите на народа заради своята миграционна политика.

А като «спасителка» на немците от тежките последствия от пандемията, оставяйки след себе си здраво правителство, първа цигулка в което както и до момента ще играе блокът ХДС/ХСС.

Независимо от това, че Меркел се превърна за него в «тежест», преставайки да бъде лидер на християндемократите и изгубвайки контрола над парламентарната група на блока ХДС/ХСС.

А партията й претърпя поредица от грандиозни неуспехи на всички избори.

Нещата стигнаха до това, че партиите, влизащи в управляващата коалиция, включително социалдемократите, започнаха да се ползват с доверието само на малцинството избиратели, така стана неясно по какъв начин в Германия може да се появи устойчиво коалиционно правителство.
Меркель

Натиканата в ъгъла в резултат на събията Меркел не изпусна шанса си и излезе с гордо вдигната глава, оставяйки след себе си стабилна власт в страната.

Всички очаквания бяха, че Меркел ще напусне поста си, завършвайки дългата си политическа кариера, в статуса си на «куца патка» и «неудачник», неспособна да си тръгне навреме.

И изведнъж всичко се промени само за няколко месеца.

Някои, които бяха в позицията на «никой», изведнъж се оказаха в позицията на «всичко».

Тук е мястото да помислим: направи ли т.нар. опозиция всичко полезно, за да разтърси властта на управляващите. Ако не, то някой трябва да си понесе отговорността.

Тайната на гранзиозния успех на Меркел се състои в умението й «да използва шансовете» (тя обича този израз) и да взема в условията на цайтнот печеливши политически решения.

Както това вече се случи по време на глобалната финансова криза през 2008 година, когато тя запази увереността и спокойствието на немците от нашествието на банките, което заплашваше да разгроми немската финансова система.

Този път тя успа да мине между Сцила и Харибда, оперативно въвеждайки в страната разумни карантинни мерки в съчетание с широки мероприятия за щедра финансова подкрепа на бизнеса и гражданите, които й отговориха с благодарност, доверие и дисциплинирано изпълняваха всички препоръки.

Ерго, на този етап някои, които бяха заплашени от политически «демонтаж», внезапно се оказаха коронясани от коронавируса.

Всички изводи относно България можете да си ги направите сами.

Петя Паликрушева

Коментари:

Зареждане ...