И това е само началото: New York Times обявява началото на американския крах

30  май 2020-Нюз Фронт.

Бедността, глад, безработицата, безредици, бюджетът, опустошен от кризата, и силата, която „гаси огъня с бензин“ — това е съвременна Америка днес.За това пише изданието «The New York Times».

Както отбелязват в медиите, САЩ се оказаха на прага на втора гражданска война. Потвърждение за това са вълненията, провокирани от полицейския произвол, който се разпространи по цялата страна само за няколко дни. Прави впечатление, че не само убийството на афроамериканеца Джордж Флойд предизвика бунтове. Разгневената тълпа поиска справедливост по отношение на Бреона Тейлър, афро-американка, която беше застреляна от полицията в дома си през март.

И това е само началото: New York Times обявява началото на американския крах

 

Минаха само няколко месеца, докато САЩ бяха погълнати от пламъците на революцията, се казва в статията. Днешна Америка наброява 100 000 жертви на епидемията, разкрила безпомощната система на здравеопазванетп, икономическото неравенство, полицейския произвол и нарастващия национализъм.

Историкът от Мичиганския университет Хедър Ан Томпсън се надява ситуацията да не излезе извън контрол.
В същото време тя е уверена, че дотогава САЩ «ще оцелеят в момента, когато всичко стане много по-стресиращо».

Всичко, което се случва в Съединените щати сега, предполага, че „икономическият крах на пандемията тепърва предстои“, пише The New York Times, тъй като в щатите започват да премахват мораториума върху изгонването, увеличените обезщетения за безработица вече няма да се изплащат през юли, местният бюджет е опустошен от епидемията.»

Там, където хората са съсипани, разорени и изглежда няма помощ, няма ръководство, яснота какво ще се случи, създава условия за гняв, ярост, отчаяние и безнадеждност, което може да бъде много нестабилно», казва доц. афроамерикански изследвания Университета Принстън Кеунга-Ямахта Тейлър.

 

Ася Иванова-Зуан

 

Българска редакция News Front.

Коментари:

Зареждане ...