Насилие, изоставяне, липса на грижи: Социалните служби в ЕС работят по над 300 случая с български деца за година

През последните години остава устойчиво висок броят на случаите на български деца, с които се занимават социалните системи на страните- членки на ЕС.

Насилие, изоставяне, липса на грижи: Социалните служби в ЕС работят по над 300 случая с български деца за година

За 2018 та година Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) е оказала съдействие за решаването на 319 случая с българчета, през миналата година — 309, а до края на март тази година  — 42.

Най-често социалните служби на страните-членки на ЕС установяват проблеми в семейството като насилие, липса на грижа, незаписване в училище, родителски конфликт или изоставяне, което задвижва и системите за закрила в съответната държава.

В част от случаите се търси съдействие от Държавната агенция за закрила на детето, за да се направи проучване на биологичното семейство и неговия статут.

Най-често във Великобритания, Швеция, Норвегия, Нидерландия се ограничава достъпът на родителите до децата, при условие че е образувано гражданско дело по местното законодателство. Това обяснява социалният министър Деница Сачева в писмен отговор на въпрос на депутати от БСП.

Активно българските институции оказват съдействие на родителите със съвети, наблюдения на случаите от дипломатическите мисии и разясняване на законодателствата.

ДАЗД е работила и по 40 случая на деца, жертви на трафик през 2018-та и 2019-та година. Случаите са от Швеция, Великобритания, Франция, Испания, Италия и Германия. Това съобщи БНР.

Коментари:

Зареждане ...