Над 100 работници няма да получат забавените си заплати от концесионера на мангановата мина край Оброчище

Делото по несъстоятелност на концесионера на мангановата мина край Оброчище може да бъде прекратено. Причината е в неизплатени в срок средства за развитие на производството от кредиторите. Ако това се случи, над 100 работници няма да могат да получат забавените си трудови възнаграждения от Фонда за гарантиране на вземанията.

Над 100 работници няма да получат забавените си заплати от концесионера на мангановата мина край Оброчище

Окръжният съд в Добрич обяви в несъстоятелност фирмата „Евроманган“ ЕАД през март месец тази година по искане на „Енерго Про – продажби“ и Изпълнителната агенция „Главна инспекция по труда“.

Още на 15 април Добричкият окръжен съд е приканил кредиторите по делото за несъстоятелност да предплатят съдебните си вноски, като най-големият сред тях е НАП. До този момент единствено „Енерго Про“ са извършили плащане. Синдикът на мината Иван Манолов споделя, че ако се стигне до прекратяване на производството, най-потърпевши ще са работниците.

Манолов е поискал от Министерството на енергетиката и назначаването на комисия, която да установи състоянието на мината, тъй като от повече от два месеца водата от галериите не се изпомпва заради прекъснато електрозахранване. Месец по-късно отговор от институциите все още няма.

Репортаж на Мая Щърбанова за предаването „12+3“

Коментари:

Зареждане ...