Лавров: По време на пандемията Западът показа лицето си на хищник

Руският министър на външните работи Сергей Лавров заяви, че западните страни се опитват да използват пандемията COVID-19, за да накажат неуходните им правителства, и забраняват на засегнатите от коронавируса страни да се обръщат към Русия за помощ. Това съобщи Global Times.

Лавров: По време на пандемията Западът показа лицето си на хищник

Лавров отбеляза, че подобни санкции значително усложняват усилията за опазване на общественото здраве.

„Дори в сегашните условия, когато глобалното предизвикателство изглежда беше да се сплотим, за да накараме хората да забравят поне за известно време за противоречията, хищническите подходи отново се усещат“, каза Лавров.

Той отбеляза, че по време на пандемията съществуващите негативни тенденции и натрупаните противоречия се засилват.

„Стигна се дори до абсурдни обвинения срещу моята страна, че иска да използва хуманитарната и медицинска помощ за „засилване на геополитическото влияние“, заключи министърът.

По-рано бившият министър на външните работи на Германия обвинява САЩ и Европа за глобалното им бездействие в условията на кризата. Поведението на Германия, която отначало отказа помощ на Италия, го е уплашило, а действията на Тръмп той счита за неразумни. За това как коронавирусът е разкрил всички слабости на западния свят, в интервюто за Die Welt.

Зигмар Габриел: САЩ като водеща световна сила изпаднаха от този процес. Преди пандемията, Съединените щати оказаха помощ на нуждаещите се по света. Западът и САЩ вече са напълно елиминирани. И в тази ситуация Китай се опитва да запълни вакуума.

Петя Паликрушева

Коментари:

Зареждане ...