Китай: САЩ са източникът на световните проблеми


Китай отказа да обсъжда ситуацията около Хонконг в Съвета за сигурност на ООН, съобщава РИА Новости, позовавайки се на постоянното представителство на САЩ в организацията.

Китай: САЩ са източникът на световните проблеми

По-рано официален Пекин стигна до извода, че законодателният съвет в Хонконг не може да приеме закона за националната сигурност, като се има предвид политическата ситуация в района. Поради тази причина инициативата беше внесена във Общокитайското събрание на народните представители, за да се заобиколи парламента в Хонконг.

Съветникът по националната сигурност на президента на САЩ Робърт О`Брайън заяви, че САЩ могат да наложат санкции срещу КНР, ако Пекин, използвайки законопроекта за националната сигурност, «завземе» Хонконг.

„Съединените щати призоваха за виртуална среща на Съвета за сигурност, за обсъждането … на предложения от КНР закон за националната сигурност. … Не е изненадващо, че КНР отказа да разреши провеждането на тази виртуална среща в Съвета за сигурност“, заявиха от постоянното представителство на САЩ.

От своя страна постоянният представител на Китай към ООН Чжан Цзун заяви, че Китай категорично отхвърля необоснованото искане на САЩ да се проведе заседание на Съвета за сигурност. Цзун отбеляза, че законодателството за национална сигурност в Хонконг е вътрешна работа на КНР.

«Фактите отново и отново доказват, че САЩ са източникът на световните проблеми», добави китайският пратеник, призовавайки САЩ незабавно да прекратят своята «политика на сила и практика на сплашване».
Петя Паликрушева

Коментари:

Зареждане ...