Проф. Червенякова: Има два пътя на развитие пред коронавируса

Има два пътя на развитие пред коронавируса. Това заяви пред Bulgaria ON AIR изпълнителният директор на Специализираната болница за активно лечение по инфекциозни и паразитни болести «Проф. Иван Киров» проф. Татяна Червенякова.

Проф. Червенякова: Има два пътя на развитие пред коронавируса

По нейни думи единият е постепенно вирусът да намалява и да бъде изместен от други инфекции, които циркулират, а вторият — да остане да съществува заедно с вируси, които са характерни за есенно-зимния сезон.

«Бяхме в същата ситуация, когато се разигра т.нар. свински грип през 2009 г. Тогава математическите модели сбъркаха, не е толкова лесно да се прогнозира», обясни проф. Червенякова.

Относно съвместния проект на български, италиански и испански учени за фин термометър, измерващ температурата на издишвания въздух като първи признак за настъпване на усложнения, тя обясни, че целта е да се контролира издишания въздух при болните с астма.

Проф. Червенякова подчерта, че логото на Българското дружество по инфекциозни болести е «инфекционистите преди крачка от инфекцията», но обясни, че това невинаги се случва.

Тя посочи, че се наблюдават също антителата и клетъчно-медирания имунитет и изрази надежда, че изследването ще даде възможност да се преценява риска при контактните пациенти, така че те да могат да бъдат хоспитализирани и наблюдавани по-активно.

Относно дезинфектантите, които вече работят на основата на наночастици, проф. Червенякова обясни,че те ще могат да се поставят върху повърхности, където има медикаменти, а един фин слой да ги покрива и да не дава на вирусите да се размножават.

Тя посочи, че ако има нещо, което се развива с бурни темпове, това са противовирусните средства.

Коментари:

Зареждане ...