Москва поиска допускане на експерти в биолабораторията Лугар в Грузия

27 май 2020-Нюз Фронт.

Посещението на Лугар Център в Грузия от експерти от Русия ще бъде целесъобразно само при условие, че им е гарантиран достъп до всички лабораторни корпуси, включително до помещенията, заети от американски специалисти, съобщи руското външно министерство на 26 май.Това, подчертават в Москва, ще позволи осигуряването на реална проверка на дейността на лабораторията.

Москва поиска допускане на експерти в биолабораторията Лугар в Грузия

„Посещение на центъра Ричард Лугар в Грузия от руски профилни експерти на взаимно приемливи условия все още не се получава.

Грузинската страна все още не е реагирала съществено на нотата ни от юни 2019 година с искане да предостави необходимите обяснения относно условията на евентуално посещение. Чакаме официалната реакция на Тбилиси “, се казва в коментар на руското външно министерство.

На територията на центъра действа Управление на медицински изследвания на съхопътните войски САЩ — Грузия.
Според информацията, с която разполага Министерството на външните работи на Руската Федерация, военното ведомство на САЩ и афилираните към него структури финансират изследванията, проведени в лабораторията, както и заплащат оперативни разходи, включително осигурявайки нейната безопасност.

„Въпреки нашите искания, Съединените щати не предоставят информация за извършваната там дейност с двойно назначение, както по отношение на мерките за укрепяне на доверието в рамките на Конвецията за забрана на биологическо и токсинно оръжие, така и по отношение на двустранните канали»,- отбелязаха от Външното Министерство на Русия.

Москва изрзаява безпокойство от факта, че Вашингтон не обяснява какво прави в непосредствена близост до руските граници.

Външното министерство на РФ припомни, осъществяваната на територията на базата на Изследователския център за обществено здраве «Ричард Лугар военно-биологичната дейност на чужди държави повдига много въпроси.
Тази лаборатория с високо ниво на биозащита построена от Министерството на отбраната на САЩ се използва в техни интереси за изследване на причинителите на особено опасни инфекциозни заболявания, отбелязаха от ведомството
Лугар Център, военно-биологична лаборатория на САЩ, маскирана като научно-изследователски център е пистроена през 2011 година в Грузия.
Властите на страната твърдят, че Лугар Център е безопасно съоръжение, но в действителност, дори грузинските власти нямат право и възможност да се месят в дейността на лабораторията, за което има и съответен документ.

В Южна Осетия и Абхазия също периодично правят изявления за опасността от центъра, свързвайки с това разпространението на необичайни болести по растенията и животните.

Продължаваме да следим темата, очаквайте подробности в развитие.

 

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Коментари:

Зареждане ...