Битка за американска подкрепа — хонконгските радикали се подготвят за масови погроми

26 май 2020-Нюз Фронт.

Екстремистките групировки, опериращи в Хонконг, се подготвят за най-голямата акция срещу законодателството, което криминализира връзките им със западните държави.

В сряда, 26 май, радикалите планират да излязат до сградата на Законодателния съвет в сърцето на Хонконг.

На фона на това как парламентаристите ще разглеждат законопроекта за националната сигурност, се предвижда улиците да бъдат превърнати в поле на жестока конфронтация.

 

Битка за американска подкрепа - хонконгските радикали се подготвят за масови погроми

 

Прозападната политическа формация — Конфедерацията на синдикатите в Хонконг, в която членуват около 145 хиляди души, вече призова за масови бунтове.

Нещо повече, организаторите на протестите включиха учениците в антиправителствената си кампания, от името на които издадоха открит апел с призив за „нанасяне на удар».

Според местните медии хонконгската полиция възнамерява да изведе 3500 военнослужещи на специалните части на улиците на града, а вече са създадени бариери пред сградата на парламента, централните правителствени служби и гарнизона на Народоосвободителната армия на Китай.

Хонконгските антиправителствени протести

През юни 2019 година в Хонконг започнаха масови митинги, придружени от погроми и сблъсъци с полицията.
Официалната причина за протестите беше законопроектът за екстрадиция. В случай на приемането му, Хонконг би могъл да задържа и екстрадира лица, издирвани от китайските сили за сигурност в Пекин.

Демонстрантите бяха открито подкрепени от западните страни, по-специално САЩ и Великобритания.
Самите протести продължиха дори след като властите отказаха да приемат закона.
За провеждането на акциите бяха измисляни възможно най-нелепи и абсурдни поводи.
Например в края на август миналата година радикалите разбиха станциите на метрото, под предлог, че били с нискокачество на обслужване, а също така чупиха «умни лампи», които събират информация за движението по пътищата и нивото на замърсяване на въздуха.
Факт е, че протестиращите откриха в тях система за тотален надзор от властите.

Акциите в Хонконг спряха на фона на пандемията от коронавирус и се възобновиха в края на април.
На 1 май се проведоха поредица от акции, а десет дни по-късно в Хонконг избухнаха бунтове с барикади и палежи.
На този фон китайското правителство реши да въведе закон за националната сигурност в Хонконг.

Документът, срещу който се планират нови акции и погроми, освен всичко друго криминализира чужда намеса и подкопаване на държавната власт в този административен регион на Китай. По този начин осъществяването на антиправителствените дейности тук е сложно и Държавният департамент на САЩ вече поиска Пекин да не пречи на Вашингтон да се намесва в делата на Хонконг.

В неделя отново в града избухнаха безредици.
Бруталността на радикалите принуди силите за сигурност да разпръснат онези, с използване на водни оръдия и сълзотворен газ.

Над 180 особено буйни нарушители на закона бяха задържани, а един от ключовите американски поддръжници в Хонконг показателни се обърна към Съединените щати за законодателна защита на екстремистите, които действат в интересите на Вашингтон.

Продължаваме да следим темата в развитие, очаквайте подробности.

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Коментари:

Зареждане ...