Във Франция трансджендър стана за първи път кметица

Във Франция трансджендър стана за първи път кметица. Мари Ко, 55-годишна, бе избрана почти единодушно от общинските съветници за градоначалник на малкото селище Тилоа ле Маршиен, недалеч от Лил, с 550 жители.

Във Франция трансджендър стана за първи път кметица

Общинският съвет е съставен изцяло от представители на нейната независима листа, спечелила пълно мнозинство на първия тур на местните избори през март, точно преди карантината заради коронавируса.

Във Франция трансджендър стана за първи път кметица

Това е първият френски кмет трансджендър, за който е известно, съобщава основателка на Националната трансджендър асоциация във Франция.

Мари Ко, която има три деца, споделя пред медиите, че трансформацията й в жена е протичала постепенно, но още не е сменила гражданската си самоличност. От 2016 г. тази процедура е улеснена във Франция и става без медицински документи.

Агроном по образование, Мари Ко предлага програма за устойчиво развитие и местна икономика, която е привлякла задрямалото селище, както пише „Либерасион“. Тя обаче не е активистка, а иска дискретно да върши общинската си работа.

„Избрана съм заради програмата си“, казва тя.

Това съобщи БНР.

Коментари:

Зареждане ...