Походът в Баренцово море превърна есминците на НАТО в ескимо


Походът на корабите на НАТО в Баренцово море стовари за западните военни крайно неочаквани последствия. Това заявиха специалисти от Китай.

Видео: Пушков коментира операцията на корабите на НАТО в Баренцово море

Походът в Баренцово море превърна есминците на НАТО в ескимо

В началото на май корабната групировка на НАТО в рамките на три американски и един британски есминци влезе в Баренцово море, където се проведоха учебни военни маневри.

Завръщането от северните води показа, че походът се отразил крайно негативно на техническото състояние на западните кораби.

Те се оказали неготови към действия в условията на суровия арктически климат. Това съобщава китайското издание Sohu.

Превод:
«Противопоставянето между Русия и САЩ в Арктика продължава да набира обороти, неотдавнашният поход на групировката на НАТО в Баренцово море превърна американките кораби в ескимо», пише изданието.

Особено тежко било в севера на американските есминци, те се върнали от Баренцово море в крайно ненормално състояние.

Корабите били покрити с тежка покривка от лед и повече приличали на ескимо, отколкото на страшни бойници единици.

Значителна част от бордовото оборудване отказвало да работи в студа, дори системите въоръжение, което създало на моряците много проблеми.

В резултат американският опит по покоряването на Арктика може да бъде признат за крайно неудачен.

Не е изключено тромавите опити на НАТО да заплашва Русия в тези ширини сериозно да са развеселили руските военни, които наблюдавали ученията отстрани.

Като цяло, американските има какво да се научат от ВМС на Русия.

«Руските кораби използват специалани нискотемпературни покрития, които им позволяват да бъдат устойчиви на въздействието на екстремалните температураи», добавят китайските аналитици.

Американските военни са свиквали да деайстват в условията на топъл климат, затова походът в Баренцово море бил изпитание за тях.

САЩ дълго време на отделяли специално внимание на Арктика и абсолютно не инвестирали средства за разработката на техника, предназначена за експлоатация при отрицателни температури.

Всичко това довело до факта, че те не могат да се конкурират с колегите си от Русия и рискуват да заседнат в ледовете, превръщайки се в посмешище в очите на Москва и целия останал свят.

«Не толкова отдавна американските военни признаха, че техните кораби в Арктика често се чупят и засядат в ледовете. Ситуацията би могла да се поправи от ледоразбивачи, но американският флот няма подобни кораби», констатират китайските аналитици.
Петя Паликрушева

 

Коментари:

Зареждане ...