19 нови случая на заразени с коронавирус при 886 проби

19 нови случая на заразени с коронавирус за последното денонощие от направени 886 проби, съобщи тази сутрин проф. Тодор Кантарджиев. Общо случаите за страната с последните установени стават 2427, при 0.8% нарастване за деня.

19 нови случая на заразени с коронавирус при 886 проби

Новите случаи са от 6 активни области — най-много 5 са положителните проби в Пазарджик, заради клъстера, открит в завода през изминалата седмица. В София и Ямбол новите случаи са по 4Благоевград — 3, Сливен — двама и Велико Търново — един. Тодор Кантарджиев каза със задоволство, че в област Видин няма открити нови случаи.

За радост няма и нови случаи на медицински персонал.

Нови 32 пациенти са излекувани.

За последното денонощие са починали четирима души: мъж на 76 години в «Пирогов», 73-годишен мъж във ВМА, жена на 67 години в Ямбол, която е била със сърдечна недостатъчност. Починал е и 31-годишен мъж в Ямбол, който е бил със затлъстяване.

Тодор Кантарджиев даде е обобщените данни:

Ефективно репродуктивно чисто за последната седмица остава около 1, а времето за удвояване на случаите е 35 дни и расте, което показва, че успяваме да забавим епидемията.

14-дневна комулативна заболяемост на 100 000 население, ако за април числото е 6, миналата седмица — 7.8, сега е 7.1, което е спад с 0.7 — това е слаба тенденция за намаляване на новите случаи, затова и трябва да продължим с мерките: събирането на едно място на много хора, носенето на маска на закрито и дезинфекция на помещенията.

Коментари:

Зареждане ...