Как разрушител на СССР принуди английските интервенти да бягат


Точно преди 101 години — на 18 май 1919 г. — във водите на Балтийско море се проведе забележителна битка: съветският разрушител «Гавриил» влезе в битката едновременно с четири кораба на английския флот и не загуби.

Как разрушител на СССР принуди английските интервенти да бягат

В този период в Северозападна Русия бушува гражданска война, Работническо-селската Червена армия (РККА) се противопоставя на силите на Бялото движение, подкрепено от британските и балтийските държави. По онова време предимството е на страната на последните: успешни десантни операции се провеждат в Лужския и Копорския заливи, налице е заплаха от обкръжение на части от Червената армия, поради което тя трябвало бързо да се оттегли.

Командването на Червения Балтийски флот решило в същото време да проведе разузнавателна операция в Копорския залив. Минималната цел била събирането на информация за силите на противника и за неговия подготвян десант, в идеалния случай десантните части на западните интервенти трябвало да бъдат обстреляни от морето и унищожени.

Как разрушител на СССР принуди английските интервенти да бягат

Сутринта на 18 май към залива тръгнали линкорна «Андрей Первозванный», разрушителят „Гавриил“, четири миночистачи и два патрулни кораба. Първият кораб обаче бил принуден да се върне незабавно в Кронщад поради неизправности в котела. В 11 часа следобед, вече в Копорския залив, съветската «флотилия» била забелязана от английските кораби — крайцерът «Клеопатра», разрушителите «Скаут», «Уокър» и «Шекспир» решили незабавно да атакуват вражеската групировка, по-малобройна от тях по численост и огнева мощ.

Как разрушител на СССР принуди английските интервенти да бягат

Командването на «Гавриил» започнало неравна битка — трябвало да се прикрият бавно движещите се миночистачи. Според някои сведения престрелката продължила повече от час на разстояние около три морски мили. Британците изстреляли над 300 снаряда, но благодарение на умелото маневриране «Гавриил» не получил нито един пряк удар, само трима моряци бяха ранени от осколки. Малко по-късно съветските кораби стигнали много близо до брега, където вече можели да бъдат прикрити с оръдия от сушата, това принудило британците да отстъпят.

Как разрушител на СССР принуди английските интервенти да бягат

«Гавриил» принадлежи към разрушителите от типа «Новик» — най-модерните кораби от своя клас за времето си, които започнали масово да се строят още по времето на Руската империя.

Те се отличавали с висока скорост — максималната превишавала 36 възела, разполагали с мощни парови турбини, а котлите работели само с нефт.

От гледна точка на въоръжението, това били универсални бойци: имали 3-5 дългостволни 102-мм оръдия, толкова 457-мм торпедни апарати.

Петя Паликрушева

Коментари:

Зареждане ...