Цената на полските амбиции

Днес Полша нарича себе си жертва, при това не само на нацистка Германия, но и на Съветския съюз.

Цената на полските амбиции
Пилсудски и Третия райх

За заиграването на Полша с Третия реайх във Варшава не обичат да говорят. Отчитайки факта, че Версайският договор позволи на Полша да вземе внушителни немски територии, териториалните спорове бяха само въпрос на време.

Цената на полските амбиции

Това не попречи на сближаването между двете страни. Нещо повече, появиха са общи интереси между Варшава и Берлин.

Двете страни разглеждат перспективата за съвместно нападение над СССР, когато възниква заплахата от съветско-японска война.

В началото на 1934 година Германия и Полша подписват 10-годишна Декларация за неупотреба на сила. Така Варшава не само торпилира възможността за сключване на договор за колективна сигурност между Чехословакия, Финландия, Литва, Латвия, Германия и СССР, но и подкрепи подялбата на Чехословия.

Съветите тогава са свързани с Чехословакия с договор, затова застават на страната на съюзника, а Полша започва да заплашва с обявяването на война на СССР.

Мюнхенският сговор позволява на Полша да получи Тешинската област.

Но Варшава игнорира факта, че в онзи момент само Полша стои между Хитлер и окончателния крах на Версайския договор.

Полските власти разчитат на Франция и Британия. Но Лондон тайно от Хитлер обработва и Варшава. Лондон убеждава поляците в това, че западноевропейските страни ще започнат широкомащабно настъпление срещу Германия, ако тя нападне Полша.

Всички знаем как завърши тази история.

Петя Паликрушева

Цената на полските амбиции
Пилсудски и Хитлер, Хитлер с европейски лидери

Коментари:

Зареждане ...