Западни политици отчаяно: Москва постави НАТО в пълен тупик


Вашингтон се оказа силно обезпокоен от това, че Москва рязко увеличава броя на подразделенията си в Арктика. Ако Кремъл продължава така и в бъдеще, то ще се наложи Белият дом да реагира при всички случаи. Според заместник държавния секретар това, което предприема Кремъл, отново поставя под съмнение линията на отбрана на НАТО, затова Щатите започват да недоумяват около плановете на Москва да разположи С-400 в Колския полуостров.

Видео: Владимир Путин: Арктика е най-важният регион на Русия

Западни политици отчаяно: Москва постави НАТО в пълен тупик

Мнението на Пентагона се заключава в това, че подобно струпване на сили в дадения регион не било в рамките на отбраната на територията на Русия.

Нека тогава си спомним, че САЩ след рухването на СССР не проявяваха интерес към Арктика, но когато Москва многократно започна да увеличава влиянието си, то и Щатите се събудиха незабавно.

Западни политици отчаяно: Москва постави НАТО в пълен тупик

На този етап те не могат по никакъв начин да се противопоставят на Русия.

Да, понастоящем това предизвиква паника сред генералите от НАТО и Пентагона, по тази причина те силно активизираха дейността си, но на този етап само разузнавателната.

Западни политици отчаяно: Москва постави НАТО в пълен тупик

МВнР на Русия ясно даде да се разбере, за да не се безпокои никой, а и въпросът да не се повдига на най-високо ниво, че ситуацията трябва да остане само на ниво взаимодействие между щабовете на армиите.

Русия специално отбеляза, че тя не заплашва никого в практически собствения си регион (виж картата по-горе).

И на слепците вече стана ясно, че Москва само се опитва да защитава своите геополитически амбиции и държавните си интереси в Арктика. Миналият месец Владиимр Путин издаде указ, в който се говори за интересите на Кремъл относно този северен район, но главното в него беше защитата на териториалната цялост на Русия, мира в дадената територия — които трябва да бъдат запазени.

Новата тактика се заключава само в защита на целостта на Русия, а това без съмнение никак не се харесва на много, особено на САЩ.

Цялата тази активност на Русия силно удря по самолюбието на Вашингтон и НАТО, защото на този етап те с нищо не могат да се противопоставят на въоръжението на Русия.

Западни политици отчаяно: Москва постави НАТО в пълен тупик

Някои хора свикнаха да извършват глобален контрол над територии по целия свят, но играта свърши — сега друг започна да прави това.

Затова и редица политици започнаха френетично да се почесват по главите — те открито казват, че Кремъл ги е поставил в пълен тупик.

Напред, Русия!

Петя Паликрушева

Коментари:

Зареждане ...