Пробив! Руски учени успешно изпробваха собствената си ваксина срещу коронавируса

Служители от Националния изследователски център по епидемиология и микробиология «Н.Ф. Гамалей» към Министерството на здравеопазването на Русия успешно изпробваха собствената си ваксина срещу коронавируса върху себе си, съобщи ТАСС, позовавайки се на директора на центъра, академика от Руската академия на науките Александър Гунзбург.

Пробив! Руски учени успешно изпробваха собствената си ваксина срещу коронавируса

«Що се отнася до разработчиците — да, те не толкова проведоха изпитания върху себе си, колкото се защитиха, за да могат в условията на пандемия и по-нататък да продължат да се занимават с разработката», каза  Гинзбург.

Академикът уточни, че не са открити странични ефекти, защото всички са «живи, здрави и се радват». Той не даде точния брой на тези, които са се ваксинирали, но отбеляза, че това е широк кръг служители на центъра.

Според официалните данни ваксината е в последния етап на предклиничните си изпитания и се тества върху примати, след което ще започне тестване върху доброволци. Изпитанията могат да приключат до есента.

По-рано директорът на Националния изследователски център по епидемиология и микробиология «Гамалей» Александър Гунцбург коментира ситуацията с пандемията на коронавирус.

Руски учен за пандемията от коронавирус

„Ние не само ще прекараме лятото, но ще прекараме остатъка от живота си с коронавируса. Въпросът е в друго: как ще се борим с него?” — каза той в интервю за НСН.

Според него нормален живот ще има едва след началото на масовата ваксинация.

Както отбеляза експертът, много средства се отделят за производството на ваксини и във всяка държава има национален календар за ваксинация.

„В противен случай смъртността ни би била многократно по-висока. Двете основни постижения на медицината са антисептиците и ваксините, които са спасили милиарди животи. Същото важи и за коронавирусната инфекция“, добави той.

Коронавирусната ваксина ще се появи в Русия преди края на тази година. Това изявление направи заместник-ръководителят на Научноизследователския център по фтизиология и инфекциозни заболявания към Министерството на здравеопазването на Руската федерация Владимир Чуланов.

До есента Русия ще има няколко ваксини срещу коронавируса

В момента много страни активно се опитват да разработят ваксина. В същото време водещите институти, които имат богат опит в разработването на ваксини, работят върху създаването му в Русия, каза Чуланов.

«Почти съм убеден, че до есента на тази година определено ще има повече от един прототип на ваксината», цитира думите му РИА Новости.

Според него ваксината дори ще има време да бъде изпитана в лабораторни тестове и вероятно върху доброволци.

В Русия върху малък брой доброволци започнаха да тестват ваксина срещу коронавируса. Това съобщи РИА Новости, позовавайки се на директора на Националния изследователски център по епидемиология и микробиология «Гамалей» Александър Гунзбург.

В Русия започнаха изпитания на ваксина срещу коронавируса върху доброволци

„Ще бъде получено разрешение за гражданско разпространение на този препарат“, сподели специалистът.

В бъдеще ще се правят наблюдения върху свойствата и ефективността на препарата.

До края на май руската биотехнологична компания Biocad ще предаде готовата лекарствена форма на ваксина срещу вируса SARS-CoV-2, който причинява коронавирусната инфекция, на центъра «Вектор» за предклинични изпитания, заяви изпълнителният директор на Biocad Дмитрий Морозов.

Петя Паликрушева

Коментари:

Зареждане ...