Критики и дебати: Парламентът прие на първо четене 9% за ресторанти и книги

Парламентът прие на първо четене промените в Закона за ДДС, които предвиждат намаляване на косвения данък от 20 на 9% за ресторанти и книги. Това са предложенията на ГЕРБ и Обединени патриоти, които предвиждат още ваучери за туризъм за полицаи и медици на първа линия в държавни бази.

Критики и дебати: Парламентът прие на първо четене 9% за ресторанти и книги

Предложенията на БСП да се намали ДДС за храните и лекарствата, плащани от касата, не бяха приети, нито пък тези на „Воля“ за фитнес центровете и спортните зали. ДПС искаха по-нисък косвен данък за стоките за деца до 3 години, което също беше отхвърлено.

Депутатът от движението Йордан Цонев заяви, че предложенията на ДПС между първо и второ четене ще бъдат прецизирани.

Новата мярка е временна, трябва да започне да действа от 1 юли и да остане в сила до края на 2021 година. Около нея управляващите от ГЕРБ и Обединени патриоти се обединиха като средство за преодоляване на част от негативните икономически последици, причинени от епидемията от коронавируса.

Въпреки несъгласието на финансовия министър Владислав Горанов, според когото диференцираната ДДС ставка за някои стоки и услуги може да доведе до увеличение на общата ставка на 24%, както и до повишаването на някои преки данъци, промяната получи подкрепа от управляващото мнозинство.

Вносителите вече заявиха, че мярката може да бъде отменена предсрочно, ако докаже своята неефективност.

Освен хотелиерските и ресторантьорските услуги, от диференцирана ДДС ставка ще се възползват и книгите, включително електронните.

Дебатът премина основно в спорове и парламентарни хватки. От самото начало на заседанието от БСП реагираха остро на отсъствието на финансовия министър Владислав Горанов от пленарната зала. Неговото ведомство е категорично против промяна на ДДС.

Позицията на финансовото министерство трябваше да бъде обяснена от заместничката на Горанов Росица Велкова, но тя също не застана на трибуната.

От БСП поискаха прекъсване на заседанието, но това не бе прието. Според левицата липсата на премиера и на финансовия министър е вот на недоверие към правителството.

„Току-що гласувахте вот на недоверие, вие не искате министър-председателя, не искате министъра на финансите, не искате председателя на Бюджетната комисия, не искате заместник-министри, какво искате, да си ходят.

И докато ние ги чакаме да си ходят, да ви кажа, колеги, в момента министър-председателят с министъра на финансите в Перник се возят с джипа. Може би раздават негласуваните от вас все още пари в ДДС“, каза Георги Свиленски от БСП.

Александър Иванов от ГЕРБ призова за дебат по същество, защото предложенията на управляващите са временна мярка и единствената цел е да бъде подпомогнат туристическият бранш, който е най-засегнат от пандемията.

„Мярката, която предлага ПГ на ГЕРБ по отношение диференцирането ставката на ДДС, е временна мярка. Ние единствено, колеги, сме записали, че нашето предложение е от 1 юли 2020 г. до 31 декември 2021 г. Именно за справяне последствията икономическите върху този сектор. Това няма да намали цената на крайния потребител.

И нито един от този бранш не заяви, че наистина ще бъде изразено това намаляване на ДДС за този сектор, ще бъде пренесено върху цените на услугите, които те предлагат, на български или чуждестранни граждани, туристи в България. Не, това е мярка, насочена изцяло към подпомагане на бизнеса“, каза Иванов.

Предложението на ГЕРБ и на Обединени патриоти за намалена ставка на косвения данък за ресторантьорите от 20 на 9% срещна критики и резерви. Промяната води и до корекция на бюджета за Държавното обществено осигуряване, тъй като осигурителният праг на заетите в туризма се вдига от 610 на 800 лв.

Бюджетната комисия прие до 9% да бъде намалена и ставката за ДДС на книгите, включително и електронните.

Министърът на финансите Владислав Горанов изчислява, че загубата за хазната от намаляването на ДДС за всички предложени стоки и услуги ще бъде над 1,8 милиарда лева. Депутатът от ДПС Йордан Цонев споделя резервите:

„Промяната в данъчната система трябваше да стане след един много по-дълъг и обмислен дебат между специалистите — в парламента и извън парламента, без да се променят преките данъци. Работата на един финансов министър е преди всичко да подсигури фиска, а не да осигурява бизнеса с данъчни отстъпки.“

ДПС предлага 9% ДДС и за стоки за деца до 3 години. Партия «Воля» настояват и за по-нисък данък и за фитнес центровете, спортните зали, а социалистите предлагат по-ниска ставка за ДДС и за храни и лекарствени продукти, които са включени в позитивния списък от Закона за лекарствените продукти. От БСП виждат и криза.

Депутатът Румен Гечев:

„Тъй като г-н премиерът е много сериозен политик, той каза, че който не е съгласен с 9-те процента, да си ходи. Дали всички заедно или само един министър — не знам.“

Искрен Веселинов от Обединените патриоти и съвносител на промените за намаления ДДС, не вижда риск:

„Ние имаме гаранцията на не малко от браншовите организации, че всъщност намаления ДДС няма да доведе до тия почти 150 милиона годишно намалени приходи, защото част от бизнеса ще изсветлее.“

В дневния ред на парламента е включен и парламентарен контрол с участието на четирима министри. Това съобщи БНР.

Коментари:

Зареждане ...